Nemzetközi gazdaság

Pörög a bakelit, a briteknél Taylor Swift lett a királynő

Nagyon pörgött idén is a bakelitlemezek piaca Nagy-Britanniában. A legkelendőbb album Taylor Swift 1989 (Taylor’s Version) című LP-je volt, amelyet a Rolling Stones Hackney Diamonds című anyaga követett. A szintén ígéretes kazettaszegmensben pedig az eladások már a negyedik egymást követő évben haladták meg a százezer darabot.

A bakelitlemezek forgalma 1990 óta a legmagasabb szintet érte el az Egyesült Királyságban, ahol az eladások az előző évihez mérten 11,7 százalékkal, 5,9 millió darabra nőttek, és ezzel immár 16. éve haladják meg az előző évit. A legnépszerűbb előadó pedig Taylor Swift volt – közölte a Brit Hanglemezgyártók Szövetsége (BPI).

Taylor Swift három bakelitlemeze is a top 10-be került
Taylor Swift három bakelitlemeze is a top 10-be került. Fotó: AFP

 

Hatalmas siker a bakelitlemezek visszatérése

A rögzített zenei piac több mint négyötödét kitevő streamingelés árnyékában a bakelitlemez visszatérése hatalmas siker. A vájt fülű rajongók a BBC szerint azért ragaszkodnak annyira a hagyományos lemezekhez, mert „gyűjthetőbbnek” és jobb minőségűnek tartják őket utódaiknál.

A BPI szerint a független lemezboltok népszerűsége és a HMV-szaküzletlánc újjászületése is hozzájárult az eladások folyamatos bővüléséhez. A His Master’s Voice rövidítéseként ismertté vált HMV négy év kihagyás után, novemberben nyitotta meg újra zászlóshajó boltját a londoni Oxford Streeten.

A legkapósabb bakelitlemezek listáján egyébként az új kiadványok domináltak, a top 10-be került Ed Sheeran, Lewis Capaldi és Lana Del Rey is.

A klasszikus albumok és az újrakiadások is jól szerepeltek, köztük a Fleetwood Mac Rumours és a Pink Floyd The Dark Side of the Moon (Live At Wembley 1974) című lemeze.

A bakelitek koronázatlan királynője Taylor Swift lett, akinek három albuma is befért az Egyesült Királyság tíz legkelendőbb LP-je közé: az említett 1989 mellett, a Speak Now és a Midnights is elnyerte a piac tetszését.

A Speak Now, illetve az 1989 is újraszerkesztett felvétel, és mindkettő része annak a harcnak, amelynek révén az énekesnő vissza akarja szerezni az ellenőrzést saját munkásságának gyümölcsei felett, miután egy befektetési társaság 2019-ben megvásárolta a mesterszalagjait.

Tavaly a BBC Graham Norton Show-jának Swift elárulta, hogy azért vette fel újra első hat albumát, mert amikor lemezkiadót váltott, egyszerűen eladták ezeket az orra elől.

A tíz legnépszerűbb bakelitlemez Nagy-Britanniában 2023-ban:

  1. Taylor Swift – 1989 (Taylor’s Version)
  2. The Rolling Stones – Hackney Diamonds
  3. Lana Del Rey – Did You Know There’s a Tunnel Under Ocean Blvd
  4. Taylor Swift – Speak Now (Taylor’s Version)
  5. Fleetwood Mac – Rumours
  6. Blur – The Ballad of Darren
  7. Pink Floyd – The Dark Side of the Moon
  8. Taylor Swift – Midnights
  9. Olivia Rodrigo – Guts
  10. Lewis Capaldi – Broken by Desire to be Heaven Sent

Jól fogytak a kazetták is

A BPI szerint a kazettaeladások is újra lendületben vannak, az egymást követő negyedik évben lépték át a százezer darabos lélektani határt, miután az 1990-es évek elején nagyon visszaestek. A CD-eladások csökkenése pedig lassulni kezdett, és 2023-ban 11 millió darabnál állhat meg.

A Take That’s This Life című lemeze lett az év legnépszerűbb CD-je, míg Olivia Rodrigo Guts című kazettája a legjobban teljesítő kazetta.

A kazettára vett komplett albumok közül Phil Collins Back in 1990 …But Seriously című anyagát vették a leginkább, amelyet Madonna követett a The Immaculate Collectionnel.

A három tenor – José Carreras, Placido Domingo és Luciano Pavarotti – élő albumát adták el a harmadik legnagyobb példányszámban, amelyet a The Very Best of Elton John és Michael Bolton Soul Provider című albuma követett.

„Miközben az LP-eladások az elmúlt 16 évben folyamatosan emelkedő pályára álltak, biztató, hogy a CD iránti kereslet is stabilizálódik, és a zene rajongóinak új generációi szeretnek bele a kazettákba is. Az embereknek minden eddiginél nagyobb választási lehetőségük lesz, hogy milyen hanghordozóról élvezzék kedvenc zenéjüket” – kommentálta a friss adatokat Jo Twist, a BPI igazgatója.

 

bakelitlemezek Rolling Stones album Taylor Swift kazetta
Kapcsolódó cikkek