Extra

Harminc éve nem volt ilyen vihar, 180 kilométeres szél csap le Norvégiára

Hamarosan eléri Norvégiát az Ingunn hurrikán, amely az elmúlt harminc év legnagyobb vihara az országban. Az Ingunn az Alanti-óceán felől érkezik Észak-Európába, és 180 kilométeres szelet hoz magával. A hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy lehetőleg mindenki maradjon otthon, de ha valaki mégis kimegy a szabadba, akkor ügyeljen a repülő tárgyakra.

Norvégiában az elmúlt harminc év legnagyobb viharára készülnek: a helyi meteorológiai szolgálat jelentése szerint a hurrikánerősségű Ingunn hamarosan eléri az észak-európai ország partjait az Atlanti-óceán felől.

A damaged, blown off roof of a building is seen after a severe storm on Kvaloya island near Tromso, northern Norway, on January 29, 2024. (Photo by Tromso Fire and Rescue / NTB / AFP) / Norway OUT
Fotó: AFP

A várhatóan óránként akár 180 kilométeres széllökések miatt a hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy lehetőleg mindenki maradjon otthon, de ha valaki mégis kimegy a szabadba, akkor ügyeljen a repülő tárgyakra.

A légi forgalomban és a kompközlekedésben fennakadásokra számítanak, de a repülőterek egyelőre nem jelentettek járatkimaradásokat.

Az Ingunn várhatóan ugyanazt a térséget érinti, mint az 1992 szilveszteri hurrikán, amelyet Norvégia történetének egyik legnagyobb viharaként tartanak számon. A hatóságok a legnagyobb fokú riasztást adták ki Trondheim környékére és a Lofoten-szigetre is.

A meteorológiai szolgálat közlése szerint a vihar csütörtökön hagyja el a térséget.

Hitelesítették az európai melegrekordot, 48,8 Celsius-fokot mértek Szicíliában

Szicíliában mérték a legmelegebb hőmérsékletet Európában. 2021. augusztus 11-én a délkelet-szicíliai Siracusa városban 48,8 fokot mértek. A korábbi rekord 48 Celsius-fok volt, amit a görögországi Elefszína településen mutattak a hőmérők. A Meteorológiai Világszervezet csak most hitelesítette az új rekordot.

 

 

vihar Norvégia Ingunn
Kapcsolódó cikkek