Az Xpeng Aeroht 2024 végén megkezdi a rendelések felvételét ultramodern repülő autójára, amelynek első példányait várhatóan 2025 végén vehetik át a megrendelők – jelentette a kínai média. A szerkezetek pontos árát egyelőre nem publikálta a kantoni székhelyű Guangzhou Xiaopeng Motors Technology Co., Ltd., rövid nevén az Xpeng elektromosautó-gyártó leányvállalata. 

Az Xpeng önálló repülő autója közönségikert aratott az idei Las Vegas-i CES kiállításon.
Fotó: Xpeng Aeroht

Az anyacég részvényárfolyama a bejelentésre 1 százalékos, óvatos emelkedéssel reagált, jelezve egyúttal, hogy lesznek még buktatók és megoldandó problémák, mire az innovációt sorozatgyártásra éretté nyilváníthatják. A konstrukción ezer fős kollektíva dolgozik, 85 százalékuk mérnöki végzettségű. 

A repülő autót két változatban kínálja majd az Xpeng Aeroht, az egyik a valóban repülő autó, amely szárnyakat növeszt, a másik a moduláris felépítésű, az őt hordozó autót a földön hagyja, tőle függetlenül repked ide-oda kedve szerint. 

Az elektromos hajtású, egy karosszériás, függőleges fel- és leszálló repülő autó változatot, az Xpeng AeroHT eVTOL-t a kínaiak a Las Vegasban most zajló CES (Consumer Electronics Show) kiállításon mutatták be, míg a moduláris repülő autót nem hozták át Amerikába. Mindkét modellről az első információkat az Xpeng technológiai napján, tavaly október 24-én osztották meg az érdeklődőkkel.

A moduláris repülő autót egy hordozó jármű és egy légi jármű alkotja.
Fotó: Xpeng Aeroht

A moduláris repülő autóba brutális erejű akkumulátort építenek, a jármű hatkerék-meghajtású lesz, a teherautóknál megszokott módon hátul egymás mögött két tengelyt is elhelyeznek a masszív felépítmény stabilitása érdekében. 

A repüléshez a dróntechnológiát alkalmazzák, ami azt feltelezi, hogy vezetése egyszerűbb mint a rivális készülékeké és nem kell majd hozzá nehezen és drágán megszerezhető pilótaengedély. 

Vastag pénztárca viszont kell majd hozzá, a repülő autó ára ugyanis a 200 ezer dollárt, azaz a 70 millió forintot is könnyen elérheti 

– becslések szerint. Vang Tan, az Xpeng Aeroht társalapító-alelnöke közleményében azt írta, hogy a moduláris változat a világon az első olyan repülő autó lesz, amelyet magánemberek is megvásárolhatnak, s amely az hordozó járműből és a belőle a hátsó ajtón kikászálódó repülőszerkezetből áll, egy korabeli James Bond-filmbe illő módon. 

Négy-öt ember szállítására méretezik, biztonságáról pedig egy automata ejtőernyőrendszer gondoskodik, azaz nem szabadesésben ér földet, ha meghibásodna. December elsején, a Hangcsouban rendezett intelligens közlekedési megoldásokat bemutató expón azt jelentették be, hogy a százat is elérte a komoly előrendelések száma, igaz ez vételi kötelezettséget nem von maga után, előlegfizetésit viszont igen. 

A moduláris repülő autókat többi között a közlekedési területén, forgalom-ellenőrzéseknél, vízügyi vonalon és élményrepülés céljára akarják hasznosítani az iránta érdeklődők – köztük rengeteg az arab üzletember. A légi taxizás nem tartozik ebbe a körbe. 

Az Xpeng Aeroht egyet már biztosan tud: a függőleges felszállást és landolást már 2021 áprilisában, a sanghaji autóshow keretében produkálta az X1 nevű prototípusa. 

Azóta több modellel is kísérletezett a 2013-ban alapított technológiai társaság, amelybe az Xpengen kívül más cégek is befektettek. A cég Kantonban egy három és fél hektáros ipari területen dolgozik a projekten, itt kapott helyet a két kísérleti gyártóműhely és két tesztközpont és a kutatóbázis.