BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy mértékben csökkent a dohányosok száma a világon, de a dohányipar nem adja fel a harcot

A világ 150 országában csökkent a dohányosok száma. Egyre többen teszik le a cigarettát, a WHO szerint 2010-hez képest 2025-re negyedével csökkenhet azok aránya, akik dohányoznak. Az Egészségügyi Világszervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a dohányipar nem adja fel, és mindent megtesz, hogy visszacsábítsa az embereket a dohányzás felé.

Az elmúlt években folyamatosan csökkent a dohányzó felnőttek száma a világon – közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely felhívta a figyelmet arra, hogy a dohányipar nem adja fel, és meg akarja fordítani ezt a tendenciát. Két éve, 2022-ben a világon körülbelül minden ötödik felnőtt dohányzott, miközben az ezredfordulón még minden harmadik – derült ki a WHO új jelentéséből.

Man,Refusing,Cigarettes,Concept,For,Quitting,Smoking,And,Healthy,Lifestyle
Fotó: Shutterstock

A dokumentumban a dohányzás elterjedtségének tendenciáit vizsgálják 2000-től 2030-ig. Az adatok azt mutatják, hogy 150 országban sikerült csökkenteni a dohányzást. Míg a legtöbb országban csökken a dohányzók aránya, a szervezet arra figyelmeztetett, hogy a dohányzással összefüggő halálesetek száma az elkövetkező években valószínűleg magas marad.

A szervezet statisztikái szerint 

a dohányzás évente több mint nyolcmillió ember halálát okozza, köztük mintegy 1,3 millió nemdohányzóét, akik a passzív dohányzás áldozatai.

A dohányzást korlátozó szigorú intézkedések bevezetése és a dohányzással összefüggő halálesetek számának csökkenése között körülbelül harminc év telik el – mutatott rá a jelentés.

Ártalomcsökkentés: a dohányipar az égésmentes megoldások felé fordul

Több mint háromszázmillió fontot fektetett be a BAT az égésmentes dohányipari termékek kutatásába és fejlesztésébe az előző évben. A dohányipar új korszakát hozzák el a hevítéses eszközök és a nikotinpárnák, amelyekkel az eddigi kutatások szerint kevesebb káros anyag jut az emberi szervezetbe, mint a hagyományos cigarettával. A BAT southamptoni eseményének jelszava az ártalomcsökkentés volt.

Az egészségügyi világszervezet szerint, még ha a dohányosok száma tovább csökken is, a dohányfogyasztás 2010 és 2025 közötti 30 százalékos csökkentésére vonatkozó célt nem lehet elérni. Ezt várhatóan 56 országban fogják elérni, köztük Brazíliában, ahol 2010 óta már sikerült 35 százalékkal csökkenteni a dohányzást.  

Hat országban viszont 2010 óta nőtt a dohányfogyasztás: 

a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Egyiptomban, Indonéziában, Jordániában, Ománban és Moldovában.  

A jelentés szerzői szerint összességében a világ jó úton halad afelé, hogy 2010 és 2025 között negyedével csökkenjen a dohányzók száma.

A WHO arra is figyelmeztetett, hogy a dohányiparnak nem áll szándékában megállni.

Ruediger Krech, a szervezet egészségfejlesztési osztályának igazgatója egy nyilatkozatban hangoztatta: „Az elmúlt években jelentős előrelépés történt a dohányzás visszaszorítása terén, de ez nem okozhat önelégültséget.” Hozzátette: „Megdöbbenve látom, a dohányipar milyen messzire hajlandó elmenni, hogy számtalan élet kárára profitot termeljen.” Rámutatott egyben arra is: amint egy ország azt hiszi, hogy megnyerte a dohányzás elleni háborút, a dohányipar új frontot nyit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.