Extra

Ártalomcsökkentés: a dohányipar az égésmentes megoldások felé fordul

Több mint háromszázmillió fontot fektetett be a BAT az égésmentes dohányipari termékek kutatásába és fejlesztésébe az előző évben. A dohányipar új korszakát hozzák el a hevítéses eszközök és a nikotinpárnák, amelyekkel az eddigi kutatások szerint kevesebb káros anyag jut az emberi szervezetbe, mint a hagyományos cigarettával. A BAT southamptoni eseményének jelszava az ártalomcsökkentés volt.

Az ártalomcsökkentés területén teljesen kockázatmentes megoldások ugyan még nincsenek, de a dohányzáshoz köthető ártalmak csökkentése érdekében már most lépni kell – hangzott el a BAT Southamptonban található k+f-központjában. A sajtóeseményen a cég beszélt az új generációs, égésmentes dohányipari termékekről, amelyek az eddigi ismeretek szerint sokkal kevesebb káros anyagot juttatnak a szervezetbe, mint a hagyományos cigaretták.

Young man is smoking electronic cigarette or vape
A dohányipar legnagyobb szereplői mind az égésmentes termékek felé fordulnak.
Fotó: Yana Iskayeva

A nikotin egyértelműen függőséget okoz, de a BAT tudományos szolgáltatásokért felelős vezetője, Mark Forster szerint 

a szervezetre legkárosabb anyagokat a dohányzás közben belélegzett égéstermékek tartalmazzák. 

Hozzátette, hogy a dohányipar számára egy új korszak indult el, aminek a lényege az ártalomcsökkentés. Az égésmentes dohányipari termékek lényege, hogy a szervezetbe semmilyen égéstermék nem jut be a fogyasztásuk során, így nagymértékben lecsökken a káros anyagok mennyisége is. Hozzá kell tenni, hogy viszonylag új technológiákról van szó, vagyis még számos kutatás és elemzés vár a hevítésalapú termékekre, valamint az elektronikus cigarettákra és a nikotinpárnákra, de az eddigi kutatások azt igazolják, hogy ezek kevésbé károsak a szervezetre, mint a hagyományos, meggyújtott cigaretta.

A BAT sajtóeseményén az újságírók lehetőséget kaptak betekinteni a southamptoni k+f-központ működésébe, ahol nagy szerepet kap annak a vizsgálata, hogy a különböző dohányipari termékek milyen hatással vannak a szervezetre. Egyes laborokban az emberi tüdő működését modellező megoldások segítségével tesztelik a hagyományos és az új generációs termékek hatásait, miközben más csoportok a régi és új eszközök használata közben keletkező füstöt, párát és aeroszolt bontják alkotóelemeikre, hogy vizsgálhassák a bennük lévő anyagokat.

Az egész világ tudja: a dohányosokat áremeléssel és tiltással nem lehet megállítani

A dohányipar legfontosabb szereplői továbbra is azt remélik, hogy a szabályozók figyelembe veszik majd a legújabb, az egészségre kevésbé káros technológiák előnyeit. A szektor egyik legrangosabb konferenciáján több orvos is arra panaszkodott: megbélyegzik a kollégái, amiért az ártalomcsökkentés támogatásával igyekszik segíteni a betegein.

 

Az égésmentes dohánytermékeké a jövő

Kiemelték, hogy a BAT elkötelezett az új generációs, égésmentes termékek mellett. Mark Forster elmondta, hogy globálisan

2022-ben 301 millió fontot fordítottak az új technológiák fejlesztésére. 

Ezek a befektetések pedig látványos eredményekkel járnak, hiszen a vállalat új generációs dohánytermékekből származó bevétele 26,6 százalékkal, 1,65 milliárd fontra nőtt az idei első fél évben.

A hevítéses eszközök, az elektronikus cigaretták és a nikotinpárnák így széles körben válnak egyre népszerűbb alternatívává a dohányosok számára. A BAT eseményén elhangzott, hogy ezeknek az új generációs termékeiknek a fogyasztóbázisa jelenleg 24 millió főre tehető. Várakozásaik szerint ezt a számot 2030-ra akár 50 millió főre is feltornázhatják. A cég felmérései szerint az égésmentes termékek térnyerése a hagyományos cigaretta visszaszorulását jelenti. Az Egyesült Királyságban, Japánban és Németországban, ahol egy-egy új kategória nagy népszerűségnek örvend, a hagyományos cigaretták fogyasztása visszaesett.

Jelentős a feketepiaci forgalom

A BAT szabályozáspolitikáért felelős vezetője, Martina Branconi elmondta, hogy sok országban rendkívül szigorúak a szabályozások a dohányipari termékek területén, ez pedig az új generációs termékekre is igaz. Ennek oka, hogy a politikai döntéshozók a fiatalokra leselkedő veszélyt látják ezekben az új termékekben. Brazíliában például betiltották az e-cigarettát és a hevítéses eszközöket, amivel azonban a feketepiac erősödését érték el. A BAT adatai szerint 2018-ban, a tiltás bevezetése előtt nagyjából 500 ezer vape-fogyasztó élt az országban, 2022-re a számuk 2,2 millió fölé nőtt.

Martina Branconi is hangoztatta, hogy bár az új generációs, égésmentes dohánytermékek nem kockázatmentesek, az eddigi kutatások azt bizonyítják, hogy a hagyományos cigarettáknál sokkal kevésbé ártalmasak. Elismerte, hogy így nem beszélhetünk tökéletes megoldásról, de szerinte az aktív dohányosoknak nincs is idejük megvárni a teljesen ártalommentes dohányzást. Jelenleg több mint egymilliárd dohányos van globálisan, akik számára fontos az alternatív megoldások felkínálása. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy ahol széles körben elérhetők az új technológiák, ott sokan áttérnek ezekre az égésmentes lehetőségekre.

 

BAT British American Tobacco égéstermék dohányipar nikotin
Kapcsolódó cikkek