Az elmúlt másfél évben a generatív mesterséges intelligencia (MI) kezdeményezések gyakorlati megvalósítása korlátozott volt. Azonban a technológia idén egyre több embernek lesz elérhető, az eredményeit pedig szélesebb körben fogják elfogadni. A McKinsey becslése szerint az MI évente 2,6–4,4 ezermilliárd dollárral növelheti a globális gazdaságot.

Humanoid robots facing each other, illustration
Az idei év technológiai trendje a mesterséges intelligencia lehet.
Fotó: Getty Images

A közel másfél éve elindított ChatGPT villámgyorsan meghódította az internetet, mivel képes az emberi beszélgetés pontos utánzására, szöveget generál, képeket és videókat készít. Tud dalokat komponálni, recepteket, e-maileket szerkeszteni vagy fogalmakat tömören összefoglalni az interneten talált információk felhasználásával. 

Mindez felkeltette a riválisok érdeklődését is , és jó néhány cég dobta piacra a saját megoldását, valamint a vállalatok azzal igyekeznek a hírekbe kerülni, illetve növelni az eladásokat, hogy termékeikbe MI-t építenek be. Így tett a Microsoft mellett a Google és továbbá orosz és kínai csetbot is elérhető. A kvantumszámítástechnika kulcsszerepet játszhat a technológia további terjedésében.

Fejlettebb számítógépek

A számítógépek is tovább fejlődhetnek: az egyre könnyebben hozzáférhető mesterséges intelligencia számos funkciót fog életre hívni, például nem szöveges alapú utasításokat. A digitális asszisztensek hanggal, gesztusokkal és vizuális parancsokkal közösen alkothatnak, így a jövőben a laptopokat és a PC-ket olyan mesterséges intelligencia által vezérelt funkciókkal szerelik fel, 

mint a fejlett hangfelismerés, a természetes nyelvi feldolgozás és az intelligens automatizálás.

Ezek értelmezhetik hangulatunkat, arckifejezésünket, hangszínünket vagy akár a gépelés módjának megváltoztatását, és ezáltal jobb felhasználói élményt nyújthatnak. A technológiai trendre jó példa a Microsoft: cég a Copilot nevű MI-asszisztensét márciustól több száz felhasználó tesztelte, majd november elsején szép csendben elrajtolt. 

Egyelőre csak azok a vállalati ügyfelek használhatják a szolgáltatást, akik előfizettek a Microsoft 365 E3 vagy E5 kereskedelmi csomagjaira, ezeket pedig minimum 300 munkavállalóval rendelkező cégeknek hozták létre, de a jövőben szélesebb körben is elérhető lehet. A Microsoft még a billentyűzeteket is módosítja az MI miatt.

Az okostelefonokban is jön a mesterséges intelligencia

A Samsung a héten bemutatta az S24 széria modelljeit, amelyet saját fejlesztésű mesterséges intelligenciával turbózott fel. A készülékekben lévő MI e-maileket és dokumentumokat tud összefoglalni, valamint lefordítani, továbbá segít a programozásban, és képeket generál. Legnagyobb dobása, hogy valós időben lefordítja a hívásokat hangban és szövegben is. 

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a telefonálásban elhangzott mondatokat a Gauss megjeleníti a másik személy mobiljának kijelzőjén, amit az MI felolvashat hangosan. A mesterséges intelligencia használatához nem kell külön alkalmazást letölteni, mivel gyárilag elérhető lesz az okostelefonokban előfizetés ellenében. A technológia az év során több okostelefonban is debütálhat. Érdemes még megemlíteni, hogy a mobilhálózatok ötödik generációja (5G) is több településen lehet elérhető.

Jaj az influenszereknek: az ő munkájukat is elveszi a mesterséges intelligencia

Az influenszereket már most is sokan hamisnak és felszínesnek tartják, s míg más ágazatokban az AI betörése jelentős közfelháborodást és aggodalmat okozott még azok között is, akik nem érintettek a bevezetésükben, a marketing területén ez teljesen elmaradt. Az Instagramon nemrég több ezer influenszer indított kampányt, amelyben azt követelték az ilyen profiloktól, hogy tegyék nyilvánossá: ők nem igazi emberek. Ezt sok ilyen MI megtette, de ez nem csökkentette a népszerűségüket.