Cégvilág

Nem várt korlátozással jelent meg a Microsoft új MI asszisztense, a Copilot

A Microsoft fél évig tesztelte új mesterséges intelligencia asszisztensét, és már több blogbejegyzésben is beharangozta technológiai újítását: ám az nem lesz mindenki számára elérhető.

Csendben elrajtolt a Microsoft új irodai mesterséges intelligencia (MI) asszisztense, a Microsoft 365 Copilot (továbbiakban Copilot), amelyet már március óta több száz felhasználó tesztelt. A Copilot november 1-jétől elérhetővé vált minden vállalati ügyfél számára, már akinek van 9 ezer dollárja és 300 alkalmazottja, akik garantáltan használni fogják az MI asszisztenst, írja a The Verge.

Buenos,Aires,,Argentina;,09-25-2023:,Microsoft,365,Copilot,Logo,On,Smartphone
Fotó: Shutterstock

A Copilot korábbi verziója szeptember 26-án került be a Microsoft rendszereibe, végül november 1-jén vált elérhetővé a végleges verzió, amelyről már korábban is tudni lehetett, hogy havi 30 dollárért lehet majd használatba venni. Egy júliusi blogbejegyzésében (amelyben az árát is bejelentették) a Microsoft felsorolta, hogy MI asszisztens Microsoft 365 E3, E5, Business Standard és Business Premium csomagokban és 

nem tett említést arról, hogy a Copilot megvásárlását minimum felhasználói létszámhoz fogják kötni.

A jelenlegi ellentmondásos helyzet ellenére a Microsoftnak nagy reményei vannak azzal kapcsolatban, hogy a nagy vállalkozások tömegestől fognak előfizetni a Copilotre, annak ellenére is, hogy magas a bevezető ára. Egy elemzés szerint 2024 végére akár közel 7 millió amerikai felhasználója is lehet az új MI asszisztensnek.

Nem tud részt venni a Teams-értekezleten? Nem probléma, a Microsoft 365 Copilot összefoglalja a megbeszélés lényegét

A Copilot számtalan hasznos funkcióra lesz képes, például PowerPoint prezentációkat készít, illetve az általunk készített dokumentumokat tudja felturbózni, szebbé varázsolni. A Copilot képes összefoglalni a Teams-értekezleteken elhangzott információkat, ahogy az e-mailek és a dokumentumok tartalmát is összegzi. Kiválogatja a beérkező üzenetek közül a legfontosabbat és válaszolni is tud az e-mailekre.

A november 1-jei bejelentésben TJ Devine, a Microsoft 365 termékmarketingért felelős vezető igazgatója úgy fogalmazott, hogy „azok az ügyfelek, akik már rendelkeznek a Microsoft 365 E3 és E5 (vagy Business Standard/Prémium) verzióval, már ma elkezdhetik használni a Bing Chat Enterprise szolgáltatást”. 

Ennek értelmében csak azok az ügyfelek kezdhetik meg használni a Copilotot, akik előfizettek a Microsoft 365 E3 vagy E5 kereskedelmi csomagjaira, ezeket pedig minimum 300 felhasználós vállalkozásoknak hozták létre.

A csendben történő rajtot tehát az magyarázhatja, hogy előzetesen nem kommunikálták, hogy – kezdetben legalábbis – korlátozni fogják a Copilot felhasználását. Az új MI asszisztens egyébként hozzájárult ahhoz, hogy a Microsoft minden fronton lenyomta az elemzői várakozásokat a vállalat számozása szerinti 2024-es első pénzügyi negyedévben. A redmondi óriás forgalma a tavalyi év azonos időszakához képest 13 százalékkal 56,5 milliárd dollárra nőtt, üzemi eredménye 25 százalékkal 26,9 milliárd dollárra ugrott.

 

Microsoft 365 Copilot mesterséges intelligencia Microsoft
Kapcsolódó cikkek