A tavalyi évben sosem látott eredményt ért el az Apple és a világ legnagyobb okostelefon-értékesítője lett. Az elmúlt tíz évben ezt a listát mindig a Samsung vezette, de 2023-ban az iPhone-okból sikerült többet eladni.

Bangkok,Thailand,:,Samsung,Launch,The,New,Galaxy,Samsung,Galaxy
Fotó: Shutterstock

Az IDC elemzőcég adatai szerint 

2023 egészében 234,6 millió iPhone-t adtak el, a Samsung készülékeiből pedig 226,3 millió fogyott

írta meg a Handelsblatt.

Az Apple 3,7 százalékkal tudta növelni az eladásait, elsősorban az iPhone 15 sorozatnak köszönhetően, miközben a Samsung értékesítési számai 13,6 százalékkal estek vissza. A Xiaomi és az Oppo is kevesebb okostelefont tudott eladni 2023-ban, mint az azt megelőző évben, viszont a főleg Afrikában tevékenykedő Transsion értékesítései 30 százalékkal nőttek.

A 2023-as siker ellenére az idei évben nem fut jól az Apple szekere: január első hetében például a legfontosabb piacán, Kínában 30 százalékkal kevesebb iPhone talált gazdára. Hogy visszaszerezze a kínai fogyasztókat, a cég 5 százalékkal, átszámolva több mint 24 ezer forinttal, csökkentette az ázsiai országban az iPhone 15 modellek árát. A holdújévi eseménynek nevezett akció január 18-tól január 21-ig tart a február közepén esedékes ünnep előtt.

Január 15-én a Microsoft lett a világ legértékesebb vállalata, az Apple-t megelőzve.

Az IDC adatai szerint az Apple számi pont a legfontosabb időszakban, a karácsony előtti hetekben ugrottak meg. 

Az előző karácsonyhoz képest 11,6 százalékkal több iPhone-t adtak el, 80,5 millió készüléket.

Ugyanebben az időszakban a Samsung éves összevetésben majdnem 11 százalékkal kevesebb, 53 millió okostelefont értékesített.

Az elmúlt tíz évben a Samsung azért tudott vezető lenni az okostelefonok eladásában, mivel az Apple nem foglalkozik az olcsóbb árkategóriás szegmenssel. Az amerikai vállalat mindig magas nyereséget termel a versenytársnál alacsonyabb eladások mellett. Ez a trend változott meg 2023-ban.

Leteszteltük, hogy tényleg az iPhone 15 Pro lehet-e a legjobb játékkonzol

Az Apple a legfrissebb iPhone-generációval olyan vizeket szeretne meghódítani, ahol a mobiltelefonok eddig csak mellékes lehetőségnek számítottak. Az iPhone 15 Pro modellek az ígéretek szerint a világ legjobb játékkonzoljai lesznek, és az Xbox vagy Playstation AAA kategóriás játékait is képesek lesznek futtatni. Az elképzelés, hogy egy olyan cím, mint a Death Stranding, elférhet a zsebünkben, nagyon csábító lehet a videójátékok szerelmesei számára.