Az Apple 5 százalékkal, 500 jüannal (több mint 24 ezer forint) csökkenti az iPhone 15 modellek árát Kínában. A holdújévi eseménynek nevezett akció január 18-tól január 21-ig tart a február közepén esedékes ünnep előtt. Az amerikai technológiai óriás értékesítése a vártnál rosszabbul alakult a távol-keleti országban, mint a korábbi modellek estében – írja a Reuters.

Apple Store in ShanghaiSHANGHAI, CHINA - NOVEMBER 12, 2023 - Customers experience iPhone15 at the Apple flagship store in Shanghai, China, November 12, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A kínaiakat egyelőre kevésbé érdekli az iPhone 15.
Fotó: AFP

A kínai iPhone-eladások 30 százalékkal estek vissza 2024 első hetében az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest, míg 2023 egészét tekintve 3 százalékkal fogyott kevesebb a készülékekből. A cég abban bízhat, hogy a leárazásokkal felpörgetheti az eladásokat, de ennek kapcsán érdemes megemlíteni, hogy az akciók eddig nem sokat segítettek a vállalaton.

Az iPhone-ok kereslete annak ellenére csappant meg közel harmadával, hogy az amerikai gyártó erős két számjegyű, sok esetben 16 százalék körüli árengedményt adott bizonyos csúcskészülékeire egyes kínai online boltokban, köztük a Pinduoduon, ahol az iPhone 15 Pro és 15 Pro Max készülékekhez juthattak hozzá ekkora diszkonttal a vevők. A jelenséget több tényező is magyarázza.

Az Apple helyi értékesítését állami korlátozások nehezítik, míg a hazai márkák erős hátszelet kapnak Peking irányából.

A Huawei augusztusban dobta piacra dobta a Mate 60 okostelefon-családot, amelyekben egy 7 nanométeres Kirin 9000s csip dolgozik, amit a legnagyobb kínai csipgyártó, az SMIC készített.  A közösségi médiában közzétett videók és tesztek tanúsága szerint a Mate 60 telefonok 5G mobilinternetre is képesek, így a Huawei hazai alkatrészekkel sikeresen kijátszotta a büntetőintézkedéseket. 

A Xiaomi október végén dobta piacra Mi 14 zászlóshajóját, eladásai a megjelenést követően meghaladták az 1 millió darabot. Mindez azt jelenti, hogy az Apple egyenrangú versenytársakat kapott. Ehhez kapcsolódik, hogy Peking betiltotta az iPhone-ok használatát a teljes állami szférában, ide értve az olyan vállalatokat, amelyekben állami részesedés van.

 

Az Apple a hazai riválisok által támasztott erős versennyel szembesül, miközben a kínai kormány is szorongatja. Az Apple-hez a befektetők sem voltak kegyesek az első két héten: a cég részvényei több mint 3 százalékot vesztettek értékükből január első hetében, miután a Barclay’s egyik elemzője leminősítette a papírokat, bár azóta korrigált az árfolyam.

Ez az igazi több lábon állás: belekóstol a villanyautó-gyártásba a Huawei és a Xiaomi

Felpörögtek a profilbővítésben gondolkodó okostelefon-gyártók: a Huawei már az előrendeléseket számolgatja, Xiaomi pedig heteken belül előáll első, kereskedelmi forgalomba kerülő luxuskategóriás villanyautójával. A Xiaomi első elektromos autójának sorozatgyártása decemberben indul Pekingben, kereskedelmi forgalmazását pedig jövő februárban kezdik meg