Egyre többen panaszkodnak arra, hogy a különböző gyümölcsök, zöldségek íze, zamata már nem ugyanolyan, mint régen, és egy friss tanulmány szerint a panaszkodóknak igazuk is van, nem csak a nosztalgia miatt gondoljuk azt, hogy régen még a gyümölcsök is édesebbek voltak.
A Journal of Agricultural and Food Chemistryben közzétett kutatás az eper íze és a növényvédő szerek használata közötti kapcsolatot vizsgálta, egészen pontosan két gombaölő vegyszer hatását a gyümölcs ízére.
A különböző mezőgazdasági vegyszerek ugyan megkönnyítik a gazdák dolgát, ám számos káros környezeti hatással is járnak,
és a most közzétett kutatás szerint a végtermék ízét is hátrányosan befolyásolják.
A tanulmány a boszkalid (BOS) és a difenokonazol (DIF) hatását vizsgálta csupán, melyek mellett a kutatók vegyszermentes epret is termesztettek. Az eredmények szerint mind a két szer csökkentette az oldható cukor és a tápanyagok mennyiségét, miközben növelte az eprek savtartalmát, és oxidatív károkat is okozott, ami negatívan befolyásolta a gyümölcsök ízét. A két szer közül egyébként a boszkalid káros hatása volt erősebb.