A Mimas pályájának és forgásának változásait vizsgáló csillagászok arról számoltak be, hogy a kis hold fagyos felszíne alatt mintegy 20-30 kilométeres mélységben húzódhat meg a rejtett óceán.

Saturn, illustration
Saturn, illustration. Saturn is the sixth planet from the Sun and the second largest in the solar system. It is a gas giant, composed mostly of hydrogen, with small proportions of helium and trace elements. It has a prominent ring system, consisting mainly of ice and dust particles. (Photo by NEMES LASZLO/SCIENCE PHOTO LIBRA / NLA / Science Photo Library via AFP)
Óceán lehet a Szaturniusz egyik holdján.
Fotó: Laszlo Nemes / Science Photo Libra / AFP

A tudósok azon adatok elemzése alapján látják bizonyítottnak elméletüket, amiket a NASA Cassini űrszondája továbbított. Ez a szonda több mint egy évtizeden át figyelte a Szaturnuszt és annak több mint 140 holdját, mielőtt 2017-ben belépett a bolygó légkörébe és elégett.

A csillagászok szerint az alig 400 kilométer átmérőjű Mimason nem tapasztalható olyan felszíni aktivitás, mint például a Szaturnusz Enceladus vagy a Jupiter Európa holdján, viszont az adatok arra utalnak, hogy a hold felszíne alatt nagyobb a valószínűsége egy óceánnak, mint egy elnyúló sziklás magnak.

Kőmag vagy óceán?

Amerikai, francia és belga csillagászok már 2014-ben, a Science című folyóiratban publikáltak egy tanulmányt, amelyben két forgatókönyvet vázoltak fel:

  • a felszín alatt hosszúra nyúlt, hatalmas rögbilabdára emlékeztető kőmag van, 
  • vagy a holdnak normális, gömbölyű magja lehet, amelyet azonban felszín alatti „globális óceán” választ el a kéregtől.

Valery Lainey, a Nature-ben frissen megjelent tanulmány társszerzője, a Párizsi Obszervatórium tudósa felidézte: nem sok esélye volt, hogy éppen a Mimason találjanak óceánt vagyis folyékony vizet, de kutatásaik szerint 

a Mimas potenciálisan lakható világnak tűnik, habár azt nem lehet megmondani, mennyi időre lenne szükség ott az élet kialakulásához.

A,Gas,Giant,Planet,With,A,System,Of,Planetary,Rings
Talán a távoli bolygó holdján is kialakulhat élet.
Fotó: Shutterstock

Lainey ismertetése szerint az óceán a Mimas térfogatának felét tölti ki, de a hold kis mérete miatt 

a vízmennyiség még így is csak a földi óceánok 1,2-1,4 százalékát teszi ki, míg a felszín alatti óceán hőmérséklete fagypont körüli lehet.

Lainey hozzátette: az óceán fenekén ennél jóval melegebb lehet a víz, a csillagászok pedig a hold korát 5 millió és 15 millió év közöttire becsülik. 

Mint a Star Wars-filmek Halálcsillaga

A tanulmány társszerzője, Nick Cooper, a londoni Queen Mary Egyetem kutatója kiemelte, hogy a „figyelemre méltóan fiatal” folyékony vízzel teli óceán az élet eredetének tanulmányozására különösen alkalmas bolygóvá teszi a Mimast.

A Szaturnusz apró holdját 1789-ben William Herschel brit csillagász fedezte fel, nevét a görög mitológia egyik gigászáról, Mimaszról kapta. Kis mérete ellenére a Mimason fedezték fel a Naprendszer második legnagyobb becsapódási kráterét, ezért is hasonlítják a Star Wars-filmek Halálcsillagához.