Miközben csúcsközeli értékhez érkezik az ötös lottó főnyereménye, érdemes arról is megemlékezni, hogy 67 éve ezen a napon kezdte meg az akkori Sport- és Lottóigazgatóság az ötös lottó szelvényeinek értékesítését – derül ki a Szerencsejáték Zrt. keddi közleményéből.

A tájékoztatás szerint az elmúlt 67 év alatt a játék több mint 40 játékost tett milliárdossá, és több ezret pedig milliomossá. A most elnyerhető 6,166 milliárdos nyereménynél 

az ötös lottó történetében eddig csak egy nagyobb nyeremény volt, 2020 13. hetében ugyanis a szerencsés nyertes 6,431 milliárd forintot vihetett haza.

A Szerencsejáték Zrt. közleményéből az is kiderül, hogy amikor 1957. február 13-án elkezdték a szelvények árusítását, azok még csak 3 forint 50 fillérbe kerültek, szemben a mai 400 forintos szelvényenkénti árral.

Szeged – 2024.01.26. 5 milliárd Ft felett van a lottónyeremény.Képen: Mobilapplikációs illusztráció. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)
Pár hete még „csak” 5,35 milliárd forint volt a főnyeremény.
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

Az ötös lottó azonnal meghódította az országot, és az első számhúzásig mintegy másfél millió szelvény talált gazdára. Azonban mivel a telitalálat esélye mindössze 1:43 949 268, az első öttalálatosra 1957. április 11-ig kellett várni. A nyertes szelvényt egy özvegyasszony adta fel, aki saját, valamint gyermekei életkorát játszotta meg, máig tartó hagyományt teremtve ezzel.

A mostani, rekordközeli nyeremény annak köszönhető, hogy már 28 hete nem volt telitalálatos szelvény, így jött össze a 6,166 milliárd forintos főnyeremény. A közlemény szerint a halmozódás miatt egyre erősebb a kereslet a játék iránt, 

az elmúlt mintegy hét hónap alatt megduplázódott a forgalom a halmozódás kezdetéhez képest.

Ugyanakkor nem csak az ötös lottó fődíja közelít a csúcshoz, ugyanis a hatos lottó is 1,95 milliárd forintot fizet telitalálat esetén, ami a játék történetének a harmadik legnagyobb nyereménye lehet.

A játékosok nagyjából fele-fele játszik gép- és saját számokkal a felmérések szerint és a közleményből az is kiderül, hogy a legnépszerűbb számok a 13-as, a 7-es, a 21-es és a 3-as. Az utóbbi nem csak a népmesékben szerencsés szám, ugyanis a lottósorsolások 67 éve alatt is ez volt a leggyakrabban kihúzott nyerőszám. A játék történetében összesen 233 alkalommal sorsolták ki ezt a számot. Az elmúlt 28 hétben több mint 900-an voltak legközelebb a telitalálathoz, ennyi játékos ért el négy találatot a lottószelvényén.