Extra

Ez a tíz ország a bankkártyacsalások paradicsoma

Szerte a világon elterjedtek a pénzügyi csalások, legyenek azok online vagy éppen kártyások. A bankkártyacsalások és a hitelkártyacsalások leginkább az angolszász országokban jellemző, ám érdemes mindig és mindenhol résen lenni.

A hitelkártyacsalással és bankkártyacsalással sajnos a világ szinte minden táján szembesülhetünk. Vannak azonban olyan országok, amelyeket a csalók kifejezetten kedvelnek. A következőkben számba vesszük ezeket a térségeket. Az alábbi lista korántsem teljes, ráadásul a hitelkártya-csalások köre folyamatosan bővül.

Cyber,Thief,Stealing,A,Credit,Card,From,A,Cell,Phone.
A bankkártyacsalások és a hitelkártyacsalások leginkább az angolszász országokban jellemző.
A bankkártyacsalások és a hitelkártyacsalások leginkább az angolszász országokban jellemző.
Fotó: Shutterstock

Pénzügyek kapcsán az éberség és az elővigyázatosság nagyon fontos.

Mindig válasszon biztonságos csatornákat a tranzakciókhoz, kövesse a kimutatásokat, és azonnal jelentse a gyanús tevékenységeket a rendőrségnek és a pénzügyi szolgáltatónak.

Az elmúlt évtizedben Ausztráliában és Dél-Afrikában a hitelkártya-használók csaknem harmada vált csalás áldozatává. Szingapúrban pedig a kártyás csalások aránya 28-35 százalék között mozog – írja a Point Me.

Ebben a tíz országban virágzik a hitelkártyacsalás és a bankkártyacsalás

1. Írország

Európa hitelkártyacsalási „fővárosa” a Smaragd-sziget. A laza biztonsági intézkedések az elterjedt érintés nélküli fizetéssel együtt igazi játszóteret biztosít a csalóknak.

2. Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyság szorosan követi az első helyezettet. A briteknél széles körben elterjedt a kártyahasználat, továbbá sok kiberbűnöző-csoport is megtelepedett az országban. Ezek kettőse termékeny talajt biztosít a csalóknak, akik főként ellopott adatokkal húzzák ki a pénzt a kiszemeltek „zsebéből”. A bűnözők például bankautomatából mások nevében kivesznek pénzt vagy az ellopott kártyaadatokkal online, illetve kioszkon vásárolnak.

3. Egyesült Államok

Amerikát sokan a lehetőségek földjének tartják. Nos, csalás szempontjából az Egyesült Államok bizonyosan az. A tranzakciók puszta mennyisége, valamint egyes államok alacsony adatbiztonsági szabályozása igen jövedelmező célponttá teszik a gyanútlan amerikaiakat.

4. Malajzia

A délkelet-ázsiai országban gyenge az adatvédelem, így virágzik a lopott információk feketepiaca. Éppen ezért, ha oda utazik, érdemes kerülnie az online vásárlásokat és a nyilvános WiFi hálózatokat, de mindenesetre azokat körültekintően használnia.

5. Brazília

Brazíliában egyaránt nagy számban fordulnak elő az ATM-es és POS-terminálos csalások, amikhez fizikai bankkártya vagy hitelkártya kell, de a kártya nélküli csalások is elterjedtek.

Mennyire veszélyes az Apple Pay? – a szakértő válaszol

Most, hogy már minden ismertebb magyarországi banknál van lehetőség az Apple Pay-es fizetésre, akár tömegesen is elterjedhet a jövőben ez a megoldás. De vajon ez a mód tényleg annyira biztonságos, mint a bankkártya?

6. Franciaország

Franciaországban az elveszett és az ellopott kártyák száma magas, amit elősegít, hogy a kéttényezős biztonsági hitelesítés helyetti inkább a chip-and-pin technológiát használják.

7. Mexikó

Mexikóban az utcai árusok és a kevésbé ismert turisztikai célpontok sokszor elavult kártyaolvasókat használnak, ami kritikus az adatbiztonság szempontjából. Az is előfordul sajnos, hogy ezek az eladó rosszhiszeműen eleve a vásárlók megkárosítására törekednek. 

8. Olaszország

A mediterrán országban gyakori a zsebtolvajlás, a kártyák lemásolása, különösen a zsúfolt turistahelyeken.

9. India

A nyüzsgő bazároktól a csendes templomokig India kaotikus mindennapi életében rendszeressé váltak a bankkártyás csalások. Gyakori jelenség az adathalászat, a kártyaleolvasás az ATM-eknél és az adatszivárgás a kereskedőktől.

10. Nigéria

Az ország hírhedt a „nigériai herceg” internetes csalásról, ám a fizikai kártyalopások és egyéb online csalások terén is élen jár. Legyen fokozottan óvatos kártyahasználatakor és lehetőség szerint fontolja meg az alternatív fizetési lehetőségeket.

Catfishing: Így vehetjük észre az internetes csalást, főként a randioldalak felhasználói és a facebookosok vannak veszélyben

A világhálón elterjedt az úgynevezett catfishing, amikor valaki hamis álca mögé bújik, jellemzően haszonszerzés céljából. Az internetes csalások elkövetői többnyire vallásos, iskolázott férfiak.

 

 

csalás hitelkártya bankkártya
Kapcsolódó cikkek