Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, az órákat hajnali kettőkor három órára állítják előre, így ezen az éjszakán a megszokottnál egy órával kevesebbet tudunk majd aludni. 

Hand,Turns,Off,The,Alarm,Clock,Waking,Up,At,Morning, óraátállítás,
Fotó: Shutterstock

Az óraátállítás hátterében a világítással való spórolás húzódik meg, azonban ennek hatékonyságáról megoszlanak a vélemények. Egyes kutatások 0,5 százalékos átlagos fejenkénti megtakarítást emlegetnek, mások 4 százalékkal megugró költségekre találtak bizonyos bizonyítékokat. 

Egészen drámai adatok is napvilágot láttak már az óraátállítást kapcsán, a változás utáni héten:

  • 30 százalékkal megugrik a halálos közlekedési balesetek száma, 
  • 6 százalékkal nő a munkahelyi balesetek száma, 
  • az orvosi műhibák száma 19 százalékkal magasabb,
  • a szívrohamok száma 29 százalékkal, 
  • az agyvérzéseké 8-cal, 
  • a depressziós tünetekkel jelentkező beteget száma pedig 11 százalékkal nő.

Az óraátállítás néhány belföldi és nemzetközi vonat, és pár Volánbusz-járat menetrendjét is érinti. Belföldön többek a Budapest–Vác–Szob és a Budapest–Cegléd–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon közlekedőknek kell résen lenniük, miközben négy nemzetközi vonat indulási időpontja is változik. A menetrendekről bővebben a mavcsoport.hu honlapon lehet tájékozódni.

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapján ér véget minden európai országban.

Az Európai Bizottság 2018 szeptemberében indítványozta először az óraátállítás eltörlését egy nyilvános konzultációt követően, egyelőre azonban nem döntöttek a kérdésről.