Az oroszországi Krasznogorszkban a múlt hét végén végrehajtott merényletet követően megerősítették a terrorellenes készültséget Olaszországban is, a többi között azokon a helyszíneken, amelyeket húsvétkor hívők és turisták tömege keres fel – közölte az olasz belügyminisztérium.

Low angle view of tourists walking on street outside Colosseum, Rome (Photo by Pablo Camacho / AltoPress / PhotoAlto via AFP)
Fotó: Pablo Camacho / AltoPress / AFP

A tárca közleménye szerint a Matteo Piantedosi miniszter vezette nemzetbiztonsági tanács hétfői ülésén tüzetesen elemezték az orosz főváros melletti Krasznogorszkban végrehajtott, 137 halálos áldozatot követelő merényletet, melyet az Iszlám Állam nemzetközi terrorhálózat vállalt magára. A merényletet követően országszerte 

több mint két tonna vért adományoztak a sebesültek ellátásának elősegítésére, az akcióban több mint hétezer civil vett részt.

Az olasz belügyi tárca közleménye kiemelte: tovább erősítették a már eddig is kiemelt védelem alatt levő helyszínek biztonságát, elsősorban azokét, ahol a húsvéti ünnepek időszakában tömeg gyülekezik vagy halad át. A repülőterek, vasútállomások és kikötők mellett kiemelten védett pontoknak számítanak a keresztény szertartások helyszínei 

a római Szent Péter térről a Colosseumon át a firenzei és a milánói dómig, 

valamint az ország sok helyszínén megrendezendő keresztutak útvonalai.

Virágvasárnap a Szent Péter téren és környékén hatvanezren gyűltek össze a Vatikán adatai szerint. Ennél is több résztvevőt várnak a nagypéntek esti keresztútra Róma központjában.

A hatóságok hangsúlyozták, hogy a terrorellenes tevékenységet az internetes oldalak ellenőrzésének terén is erősítették. Példaként hozták fel, hogy a világhálóra feltöltött tartalmak ellenőrzése vezetett annak a három palesztin férfinak a letartóztatásához a közép-olaszországi Abruzzo tartományban, akik merényletre készültek Olaszországban és más európai államokban.

A biztonsági készültséget a Hamász palesztin szélsőséges szervezet október 7-i izraeli támadását követően emelték meg: azóta nemzetbiztonsági okokból 47 személyt utasítottak ki – hangoztatta Matteo Piantedosi.

Európában ébernek kell lenni, és többet kell fordítani a védelemre

– nyilatkozott Guido Crosetto védelmi miniszter korábban az Il Messaggero című római napilapnak.

Crosetto úgy vélte, nem áll meg a lábán az az állítás, hogy védelmi kiadások helyett a befogadásra kell költeni. 

„Egy nemzet kollektív, belső és külső biztonsága számít igazi feltételnek az egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz, lakhatáshoz való jog biztosításához. A biztonság azonban nincsen ingyen, részt kell vállalnunk benne. Ha Trumpot Amerikában novemberben megválasztják, az első lesz, aki majd erre emlékeztet bennünket” – mondta a védelmi tárcavezető.

„A krasznogorszki merénylet bizonyította, hogy az iszlám terrorizmus és fundamentalizmus továbbra is fenyegetést jelent az európai biztonságra” – jelentette ki Marco Dreosto, a Liga párt felelőse az északkeleti Friuli-Venezia Giulia tartományban. Szerinte Olaszországnak kiemelt figyelmet kell fordítania a balkáni migrációs útvonalra, amelyen eddig is „jelentős mozgást mutattak a dzsihadisták, de további sejtek ébredhetnek fel, beszivárogva a migránsok közé”.