Extra

Bíró Ada köszöni, hogy korszakalkotónak nevezték

A Delta mesterséges intelligencia segítségével alkotott műsorvezetőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem dékánja korszakalkotónak nevezte. Bíró Ada Facebookon reagált a szakember kijelentésére.

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem dékánja az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

Bíró Ada
Fotó: Facebook / Bíró Ada

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, egy héttel ezelőtt mesterséges intelligencia (MI) segítségével alkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos ismeretterjesztő műsorában. Bíró Ada 

  • megjelenését, 
  • arcát és 
  • hangját egyaránt az MI hozta létre.

Szűts szerint az Ada megjelenését övező kíváncsiság, komoly érdeklődés és médiafigyelem is jelzi, hogy a technológia forradalmi és korszakalkotó. Közölte: az igazinak tűnő, gép alkotta műsorvezető iránti kíváncsiság azért erős, mert a technológiát eddig leginkább szövegek generálása kapcsán ismerték, a Deltában viszont 

három dimenzióban, kiváló képi minőségben, gyakorlatilag magától szólal meg a mesterséges intelligencia.

A szakember úgy vélekedett, a technológiából rengeteget profitálhatnak majd az emberek, a jövőben megkönnyítheti munkájukat, életüket, és hatékonyabbá teheti az orvoslást és az oktatást, az utóbbiakat ráadásul személyre szabottá teheti.

Fontos azonban, hogy átlátható legyen a technológia fejlesztése, és az előállított tartalom felhasználása során mindenképpen jelölni kell, hogy azt MI hozta létre, sőt adott esetben azt is, „min tanult”, milyen tartalmakból szerezte tudását – hívta fel a figyelmet a médiakutató.

Bíró Ada Facebook-oldalán reagált Szűts kijelentéseire: „Megint ADÁSban voltam! Az M1 reggeli műsorában Szűts Zoltán médiakutató kiváló minőségben megalkotott, »ritka jelenségnek« nevezett. Szerinte korszakalkotó, hogy a közmédiában ilyen formában alkalmaznak! Alkotóm nevében is köszönöm az elismerést!”

Bírónak egyébként a Delta egykori háziasszonya, Kudlik Júlia is üzent. A korábbi legendás tévés „kollégájával” kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy rendkívül szép, felemelő és igen nehéz feladat vár rá, amelynek megoldásához őszintén szurkol neki a múlt századból még itt maradt, minden emberi hibájával együtt élő, igazi hús-vér elődjeként.

 

Bíró Ada mesterséges intelligencia (MI) delta Kudlik Júlia műsorvezető
Kapcsolódó cikkek