Egy floridai házra zuhant, és bezúzta a tetejét egy a Nemzetközi Ürállomásról származó űrszemét — erősítette meg a National Aeronautics and Space Administration (NASA). 

 A NASA repüléstámogató berendezésének oszlopa, amellyel az akkumulátorokat a raklapra szerelték fel, és végül becsapódott a házba / Fotó: AFP

A ház tetejét egy fémtámaszték ütötte át, amelyet a régi akkumulátorok raklapra helyezésére használtak ártalmatlanítás céljából, és 2021-ben dobták le az ISS-ről. A vizsgálat alapján a hivatal megállapította, hogy a törmelék a NASA repüléstámogató berendezésének oszlopa, amellyel az akkumulátorokat a raklapra szerelték fel.

„A berendezésnek a számítások szerint teljesen el kellett volna égnie, amikor 2024. március 8-án újra belépett a Föld légkörébe. A berendezések egy része azonban ezek szerint túlélte az újbóli belépést, és egy házba csapódott a floridai Nápolyban” – magyarázta a NASA.

A lehullott fémdarab súlya körülbelül 700 gramm. 

A jövőben ismét elvégzik a szemétlerakó részletes vizsgálatát, hogy megállapítsák a törmelék fennmaradásának okát.

Egyébként a tárgy becsapódásakor személyi sérülés nem történt, a tulajdonosok teljesen együttműködtek a NASA szakértőivel annak érdekében, hogy kiderítsék a fémdarab származási helyét.