BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leáldozott a reklámoknak, influenszerek nélkül már alig lehet eladni valamit

Egy nemzetközi kutatásból kiderült, hogy a hagyományos reklámok már nem ütik meg az internetezők ingerküszöbét. Ezzel szemben a válaszadók majdnem kétharmada mondta azt, hogy már vásárolt terméket azért, mert egy influenszer ajánlotta, vagy reklámozta.

Egyre tudatosabbak a vevők, már kevésbé hatnak rájuk a hagyományos vásárlásösztönző reklámok, a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket – derül ki az EY legfrissebb, globális fogyasztói felméréséből.

Two,White,Teenage,Girls,Shoot,A,Viral,Video,On,Their
influenszer marketing
Fotó: Shutterstock

Az EY március vége és április eleje között készített nemzetközi kutatásában több mint 23 ezer fogyasztót kérdeztek meg harminc országban, egyebek mellett az Egyesült Államokban, Kanadában, Brazíliában, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Japánban, Kínában és Dél-Afrikában.

A felmérés szerint 

a megkérdezettek 61 százaléka vett már valamilyen terméket influenszer ajánlására, 

eközben csak a válaszadók 21 százaléka kattintott rá egy hirdetésre a közösségi médiában.

Az EY kutatása rámutatott, hogy a fogyasztók figyelmét az influenszerek ajánlásai mellett kézzelfogható előnyökkel, például kedvezményekkel és az exkluzív, személyes ajánlatokkal lehet a legjobban megragadni. A márkahűséget leginkább az ingyenes szállítással, valamint a kiválasztott termékek kedvező árával lehet szorosabbá tenni a válaszadók 67, illetve 49 százalékának véleménye szerint.

A közlemény idézte Palincsár Lászlót, az EY Customer & Growth területének vezetőjét, aki kiemelte, hogy 

az emberek Magyarországon is egyre tudatosabbak, az érzelmek helyett sokkal inkább racionális szempontból közelítik meg a vásárlást. 

Emiatt a korábban jól bevált – elsősorban befolyásolásra épített – hirdetési és értékesítési eszközökkel már nehezebb mozgósítani, ami új megközelítést igényel a gyártók és forgalmazók részéről – mutatott rá a szakember.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.