BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Betelt a pohár: a Disney óriási sztrájkkal néz szembe

Az elmúlt hónapok igazságtalanságai után több mint tízezer dolgozó szüntetheti be a munkát, ha úgy döntenek a szakszervezetek. Az alkalmazottak többek megfélemlítésével is vádolják a Disney-t, és nem hajlandók olyan szerződéseket kötni, amelyek nem szolgálják az érdekeiket.

A Disney az Egyesült Államok idei legnagyobb munkabeszüntetésével nézhet szembe, ugyanis a kaliforniai dolgozók megelégelték az elmúlt hónapok eseményeit, és most döntenek arról, hogy sztrájkba kezdjenek, vagy sem. Három szakszervezet – melyek 14 ezer dolgozót képviselnek – jelentette be, hogy a jövő héten döntenek a munkabeszüntetésről a tisztességtelen munkavégzési körülmények miatt.

Disney, Anaheim
A Disney több mint tízezer fős munkabeszüntetéssel kell hogy szembenézzen, ha a szakszervezetek úgy döntenek / Fotó: Ken Wolter

A szakszervezetek kiadtak egy kritikus hangvételű közleményt, melyben a vezetők leírják, hogy a szakszervezeti tagok

  • jogellenes fegyelmezéssel,
  • megfélemlítéssel
  • és az alkalmazottak megfigyelésével 
    vádolták a Disney-t.

Áprilisban megkezdődtek a tárgyalások az új szerződésekről, de a következő hónapokban a szakszervezetek vádat emeltek az óriáscég ellen tisztességtelen munkavégzési gyakorlat miatt, és hogy a stábtagok nem viselhetnek szakszervezeti kitűzőket a munkahelyükön – írja a The Guardian. 

Ahelyett, hogy együttműködne velünk egy tisztességes szerződés megkötésén, a Disney számos olyan magatartást tanúsított, melyekről azt gondoljuk, hogy tisztességtelen munkavégzési gyakorlatnak minősülnek. Tudjuk, hogy ezek az akciók arra tesznek kísérletet, hogy meggátoljanak minket a jogaink gyakorlásában, és egy olyan szerződésre akarnak kényszeríteni bennünket, amely fenntartja a Disney-nél fennálló status quót

– tette közzé a Disney Workers Rising nevű összefogás. 

A szakszervezetek elmondták, hogy nem fogadnak el kevesebbet, mint amennyit megérdemelnek. A szakszervezetek idéztek egy munkavállalók körében végzett felmérést, amely szerint

  • a Disney-munkások 28 százaléka számolt be élelmiszer-ellátási bizonytalanságról,
  • 64 százaléka panaszkodott bérletidíj-terhekre, 
  • 42 százalék pedig kifogásolta az egészségügyi szolgáltatásokat.

A dolgozók jelentős béremelésekért küzdenek. A minimálbér Anaheim város megélhetési béréről szóló törvénye szerint jelenleg óránként 19,90 (7236 forint) dollár, az előző szerződésben szereplő 18 (6545 forint) dollárt emelték meg.

A Disney kaliforniai dolgozói a leghangosabbak

A Disney munkavállalói kártérítést követelnek a cégtől, miután arra kényszerítették őket, hogy költözzenek az ország másik részébe egy később elkaszált projekt miatt. Egyes dolgozók csoportos keresetet nyújtottak be, melyben azt állítják, hogy a médiaóriás félrevezette őket, amikor 

2021-ben bejelentette, hogy új, egymilliárd dolláros (372 ezermilliárd forint) campust nyit a floridai vidámpark dolgozóinak. 

A cég körülbelül kétezer kaliforniai munkavállalót kötelezett arra, hogy költözzenek vagy mondjanak fel, de kevesebb mint két év múlva visszavonta a döntést.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.