Közélet

Készülhet az ukrán Marshall-terv: ezermilliárd euró ömölhet Kijevbe

Európa állhatja a cechet Ukrajna újjáépítésénél, legalábbis az Európai Befektetési Bank elnöke ezt szeretné.

Támogatná a Marshall-tervre emlékeztető segélycsomag elindítását az Európai Befektetési Bank (EIB) elnöke. Werner Hoyer a Reutersnek úgy nyilatkozott: jó ötlet lenne több ezer milliárd eurót elkülöníteni Ukrajna újjáépítésére, ebben pedig Európa járhatna az élen, de nem egyedüliként vállalná az elképesztő összeg előteremtését. 

Hoyer a hírügynökségnek elárulta: Ukrajna újjáépítésének költségét már több egyeztetésen is szóba hozták, amelyeken az ENSZ és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank képviselő ültek össze Washingtonban. 

This aerial photograph taken on April 24, 2022 shows a destroyed residential area in Irpin, northwest of Kyiv, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Fotó: GENYA SAVILOV / AFP

Mennyibe kerül majd Ukrajna újjáépítése? A számok csak úgy repkedtek a teremben, de egy dolog világossá vált számomra: nem milliókról van szó, hanem ezermilliárdokról 

– mondta Hoyer. 

Mint ismert: a második világháború után az Egyesült Államok vezette be a négy éves Marshall-tervet, amely a lerombolt Európa újjáépítését szolgálta és mai összegre átszámítva 200 milliárd dollárt tett ki. 

Európa fizeti majd az ukrán újjáépítés árát

Az Európai Bizottság szerint több százmilliárd eurót fordíthatnak majd a következő évtizedekben Ukrajna helyreállítására, miközben a világ nagy agrárcégei még mindig üzletelnek Moszkvával.

 

eib újjáépítés Ukrajna
Kapcsolódó cikkek