Közélet

Már Ursula von der Leyen szerint is meg kell szűrni a migránsokat - képzett munkaerőre van szükség

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerint az embercsempészet esetében fontos a megelőzés és hogy olyan legális lehetőségeket kínáljanak az országok, amelyek kedvezőbbek a bevándorlóknak.

Több legális alternatívát kell kínálni azoknak az embereknek, akik külföldön akarnak szerencsét próbálni, ez mindannyiunk közös érdeke, mivel Európában a szakképzett munkaerő hiánya rekordot döntött – jelentette ki Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke kedden Brüsszelben. Von der Leyen a nemzetközi embercsempészet elleni konferenciát megnyitó beszédében hangsúlyozta: a bizottság nemrégiben munkaközvetítő rendszer kidolgozását javasolta, és „tehetségpartnerségeket” hoz létre Tunéziával, Marokkóval, Egyiptommal, Bangladessel és Pakisztánnal.

European Commission President Ursula von der Leyen speaks during a joint press conference with the European Council President at the end of a European Union summit, at the EU headquarters in Brussels, on October 27, 2023. EU leaders called for "humanitarian corridors and pauses" in Israel's war with Hamas to get aid into Gaza, after hours of negotiations at a summit of the bloc in Brussels. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Fotó: AFP

Mint mondta, nagyon fontos globális szövetség létrehozása az embercsempészet ellen, a válságkezelés önmagában nem elég. Véleménye szerint, 

olyan rendszert kell kialakítani, amely kiszorítja a csempészeket és megakadályozza, hogy emberek meghaljanak.

„A szövetségnek nem csak földrajzi értelemben kell globálisnak lennie, hanem hatókörét tekintve is. A megelőzésre, a válaszlépésekre kell koncentrálni, és arra, hogy a veszélyes csempész útvonalak helyett a bevándorlók inkább a legális lehetőségeket válasszák” – jelentette ki az EB elnöke. Von der Leyen elmondta, hogy fel kell lépni az embercsempész-hálózatok legkisebb láncszemével szemben is. 

Von der Leyen szerint az embercsempészet elleni küzdelem első lépése a megelőzés, meg kell erősíteni a határigazgatással és a hírszerzési információk megosztásával kapcsolatos együttműködést, továbbá hangsúlyt kell fektetni a tájékoztató kampányokra, és azon bűnszervezetek felszámolására, amelyek az interneten hirdetik tevékenységeiket. Emellett, a bizottság elnöke utalt arra is, hogy megfelelő büntetőjogi szabályokat kell létrehozni az embercsempészet szankcionálásra.

Az EU frissíteni fogja az embercsempészet bűncselekményének meghatározását, szigorítja a büntetőintézkedéseket és kiterjeszti joghatóságát

– jelentette ki az EB elnök. Von der Leyen bejelentette azt is, hogy a keddi konferencia nyomán szakértői csoportok fognak megalakulni, amelyek a megelőzésre, a bűnüldözésre, a legális migrációs lehetőségek megerősítésére, valamint a visszatérítések hatékonyabbá tételére fognak összpontosítani.

Magyarországon is a Belügyminisztérium szerint a fokozódó migráció miatt új, szigorúbb idegenrendészeti törvényre van szükség. A törvénytervezet egyik alapelve az, hogy az Európai Unión kívüli országokból érkezők számára nem alapjog a Magyarországon tartózkodás, ami egyetlen jogcímen sem lehet korlátlan, a hosszabbítás nem automatikus.

 

Európai Bizottság embercsempészet Ursula von der Leyen illegális bevándorlás
Kapcsolódó cikkek