Az eddigi BB pluszról egy fokozattal BBB mínuszra javította Görögország hosszú futamú külső adósságkötelezettségeinek csődkockázati besorolását a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban.

Fotó: AFP

 Az új osztályzatra stabil kilátás érvényes.
 

A Fitch módszertanában a BBB mínusz besorolás a befektetési ajánlású sáv alsó határa.


A minap egy másik globális hitelminősítő, az S&P Global Ratings – az egy évtizeddel ezelőtti adósságválság óta elsőként – szintén BBB mínuszra javította a görög szuverén besorolást, így már két hitelminősítő tartja nyilván Görögországot befektetési ajánlású osztályzatokkal.
 

A harmadik globális hitelminősítő, a Moody’s Investors Service egyelőre spekulatív, Ba1 – a másik két cég metodikájában BB plusznak megfelelő – besorolást tart érvényben Görögországra.


A Fitch Ratings a péntek éjjel bejelentett felminősítés indoklásában kiemelte azt a várakozását, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért görög államadósság-ráta továbbra is meredeken lefelé tartó pályán marad.
A Fitch előrejelzése szerint a GDP-arányos szuverén görög az idén 160,8 százalékra, 2027-ig 141,2 százalékra csökken a tavalyi 171,4 százalékról.
A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy a koronavírus-járvány idején elért 205 százalékos GDP-arányos görög államadósság-rátához viszonyítva ez csaknem 65 százalékpontos csökkenésnek felel meg.

Hirtelen menők lettek az eurozóna korábbi páriái

Zsákolják a spanyol, az ír, a portugál, az olasz és a görög államkötvényeket.


Ez a legjobb adósságdinamikai teljesítmények között lesz a Fitch által besorolással ellátott szuverén adósok körében, jóllehet az előrejelzési időszak végére várt görög államadósság-ráta még így is háromszorosan haladja majd meg a Fitch Ratings osztályzati portfóliójában BBB kategóriás besorolással szereplő gazdaságok mediánszintjét – áll a hitelminősítő elemzésében.
A Fitch előrejelzése szerint a görög hazai össztermék a 2025-ig tartó időszakban évente átlagosan 2,4 százalékkal nő, és az üteme az idei év egészére várt 4,4 százalékos átlagról 2024-ben 2,9 százalékra, 2025-ben 2 százalékra lassul.

Már nincs akkora jelentőségük a hitelminősítőknek – mégis mindenki rájuk figyel

Bár ma már nincs akkora jelentőségük a hitelminősítőknek, azért számít a véleményük: Magyarország adósbesorolása mind a három nagy hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategóriában van.