Amióta máig azonosítatlan tettesek az orosz–ukrán háború közepette felrobbantották az Északi Áramlat 2. gázvezetéket, sok szó esett arról: megkezdődhet az orosz helyett az amerikai földgáz benyomulása Európába. A Bloomberg friss összesítéséből kiderül, hogy az Oroszországra és Venezuelára a nyugatiak által kivetett szankciók egy másik amerikai eneriatermék, a kőolaj világpiaci térhódítását is elősegítették.

Decrease,In,Oil,Production,In,Opec.,Economic,Crisis,,Fuel,Default. olajkartell
Fotó: Shutterstock

Az adatok szerint a szankciók olyan piacokra segítették az amerikai olaj behatolását, amelyeket korábban az OPEC és szövetségesei uraltak. Mióta az USA dirigálta Nyugat 2022-ben elkezdte kivetni szankcióit Oroszországra, az amerikai olajexport ötször döntött havi rekordot. Áprilisban a Venezuelára kirótt szankciók is megújulnak, és az amerikai olaj kezdi kiszorítani a büntetőpályára helyezett vetélytársat a hatalmas indiai piacról is.

Az összesítés szerint az amerikai olaj már 2015 óta gyorsuló ütemben ömlik Európába, illetve Ázsia-Óceániába, az orosz invázió miatt kivetett szakciók pedig segítenek az Egyesült Államoknak a világ egyik legnagyobb olajexportálójává válni.

Az amerikaiak európai olajeladásai 2018-ban már körülbelül napi 550 ezer hordót értek el, 2015-ben szinte nulláról indulva, az ukrajnai orosz invázió első évében már elérték az 1,5 millió hordót, majd tavaly az 1,8 millió hordót. Hasonló ütemben íveltek fel az amerikai eladások az elmúlt nyolc évben az ázsiai-óceániai térségben, tavaly elérve az 1,7 millió hordót.

Az amerikai olajtermelés rekordokat ér el, miközben az OPEC és szövetségesei visszafogják a saját kitermelésüket.

Ráadásul az amerikaiak nem úgy nyertek tért, hogy leszorították volna az áraikat: a WTO olaj ára a houstoni kereskedésben október óta a legmagasabb szintek körül jár.

Az amerikai termelés növekszik és az OPEC és az orosz termelés csökken – tehát, definíció szerint az USA piacot nyer

– idézte a hírügynökség a veterán olajszakértő Gary Rosst, a Black Investors LLC munkatársát.

Indiáért folyik a harc, és az amerikaiak állnak nyerésre

A legutóbbi nagy piac, ahova gyorsuló ütemben áramlik az amerikai olaj, a világ második legnagyobb olajimportőre és Oroszország második legnagyobb vásárlója: India. Márciusban várhatóan majdnem egyéves csúcsra emelkednek Indiában az amerikai eladások az olajadatokat összegző Kpler vállalat szerint.

Ugyanakkor a Bloomberg adata szerint a múlt évi csúcsról mintegy napi 800 ezer hordóval csökkent Oroszország importja. További csökkenés is várható, mert az indiai finomítók a továbbiakban nem fogadnak olajat a nyugatiak által szankciók alá vont orosz állami Szovkomflot PJSC tankereiről.