A dán hatóságok bejelentették, hogy az Északi Áramlat 1. és 2. gázvezetéknél 2022 szeptemberében történt robbanások ügyében az országban nem indokolt egy büntetőeljárás lefolytatása, ezért lezárták a nyomozást – írta a VG című norvég honlap.

3d,Render,Illustration,Of,The,Explosion,Of,The,Nord,Stream Északi Áramlat
Dánia is lezárta a nyomozást az Északi Áramlat felrobbantásának ügyében. Fotó: Frame Stock Footage

A nyomozás lezárását a koppenhágai rendőrség és a dán belbiztonsági szolgálat (PET) egy közös sajtótájékoztatón jelentette be, alig három héttel azután, hogy Svédország is hasonló módon lépett az Északi Áramlat ügyében.

Akkor az ügyészek közleménye szerint a hatóságok nem találtak bizonyítékot Svédország vagy svéd állampolgárok érintettségére, ezért úgy találták, hogy nem rendelkeznek hatáskörrel az ügyben.

Ez erősen megnehezíti a nemzetközi nyomozás befejezését, mivel az Északi Áramlatot érő, szeptember 26-i támadások svéd és dán felségvizeken történtek.

Az 1. és 2. számú gázvezeték Oroszországot és Németországot kötötte össze a Balti-tengeren keresztül, és egykor a világ leghosszabb tengeri alatti vezetékei voltak. Az ukrajnai háború kirobbanása után fél évvel azonban a vonalon négy egymást követő robbanást észleltek, ami gázszivárgáshoz és a vezetékek leállításához vezetett.

A helyszínről előkerült tárgyakon robbanóanyagok maradványait találták meg – a hatóságok ugyanilyen típusú vegyianyagokat találtak egy Németországban bérelt hajó fedélzetén is, amely a támadás idején a vezetékek közelében tartózkodott.

Mindenesetre a dán és a svéd nyomozók is közölték, hogy szerintük a gázvezeték szabotálása szándékos volt – a felelősök elfogása azonban a hatáskörükön kívül esik.

Ki lehet a felelős az Északi Áramlat felrobbantásáért?

Sajtóértesülések szerint a német nyomozók a vizsgálat kezdetén bizonyítékokat találtak arra, hogy a szabotázs mögött az ukrán hadsereg állhatott, a Washington Post pedig novemberben meg is nevezte az akció állítólagos vezetőjét: Raman Cservinszkij hírszerzőtisztet, aki azonban tagadta a vádakat.

A lap szerint a támadás végrehajtói közvetlenül Valerij Zaluzsnij ukrán védelmi főnöknek jelentettek, de valamiért úgy, hogy Volodimir Zelenszkij elnök ne tudjon róla.

Cservinszkij jelenleg egy kijevi börtönben van, egy korábbi, hatalommal való visszaéléssel kapcsolatos ügy miatt, belsős információk szerint pedig az ukrán elnök hosszú ideje próbál megszabadulni Zaluzsnijtól.

A svédek után a dánok is abszurd döntést hoztak, egyértelműen látszik, hogy politikai okokból állították le a nyomozást. Mindenki tudja, hogy ki a felelős, csak ennek bejelentése felborítaná a törékeny nyugati szövetséget

– kommentálta a bejelentést Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője, aki korábban Ukrajna mellett Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokat is bűnrészesnek nevezte az Északi Áramlat felrobbantásában.

Nincs itt semmi látnivaló: Svédország lezárta az Északi Áramlat-nyomozást

A svéd hatóságok lezárták a nyomozást a felrobbantott gázvezeték ügyében, ám ez nem jelenti azt, hogy az összegyűlt bizonyítékok kárba vesznek, azokat ugyanis átadták a németeknek.