BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Van-e ok pánikra, ha nem tudjuk fizetni a személyi kölcsön törlesztőjét?

A személyi kölcsönök állománya folyamatosan növekszik. Ma már nem érzékelhető a gazdasági válság által kiváltott hiteliszony, különösen nem a személyi kölcsönök esetén. Az idei bővülés hozzávetőlegesen 28 százalék körüli, ami sok más hitelterméknél fokozottabb növekedést jelent.

A személyi kölcsönök iránt érdeklődő ügyfelek kifejezetten kedvező vagy kedvezőnek tűnő feltételekkel találkoznak. Nem csak a bankok és hitelintézetek ajánlatai hangoznak szépen; a kedvező gazdasági környezet, az általános bérnövekedés, az alacsony alapkamat és a pénzintézetek fokozott versengése mind azt erősíti meg, hogy személyi kölcsönért folyamodni okos döntés.

A pénzügyi tudatosságot persze nem vehetjük félvállról. Hiába a kedvező környezet, ha a saját pénzügyeinket nem kezeljük jól. Mindenekelőtt meg kell tanulnunk összehasonlítani a különböző ajánlatokat és hiteltermékeket. Ebben segítségünkre van az úgynevezett THM, azaz a teljes hiteldíj mutató, ez viszont csupán a kamatot, a kezelési költséget, a hitelbírálati díjat, az értékbecslési díjat, illetve a kötelező számlavezetés díját foglalja magába. Vagyis léteznek, illetve létezhetnek olyan költségek, amelyek nem tartoznak a THM körébe.

A kedvező lakossági hitellehetőségek létjogosultsággal rendelkeznek. Badarság lenne azt állítani, hogy minden hitellehetőség rossz, mivel kamatfizetéssel jár… Tagadhatatlan, hogy a személyi kölcsönökkel kapcsolatban érezhető a „laza adósság” fogalma, ami elsősorban annak tudható be, hogy az adós nem vállal ingatlanfedezetet a törlesztésért, mégis hiba lenne azonban azt gondolni, hogy a nem-fizetés nem jár következményekkel.

Fotó: VG / PR

Szerencsére a javuló pénzügyi kultúrának köszönhetően egyre többen döntenek felelősen a személyi hitelekkel kapcsolatban is. Noha a legtöbb ilyen konstrukció esetén nincs ingatlanfedezet, a felvett összeget mindenképpen törleszteni kell. Ugyanakkor a bankok és a hitelintézetek is tisztában vannak azzal, hogy nem várt események bárkivel előfordulhatnak, így fennakadás történhet a törlesztésben. A pénzintézetek érdekeltek abban, hogy az adósok rendezzék a problémáikat, ezért olyan megoldásokat biztosítanak számukra, amelyek lehetővé teszik a futamidő meghosszabbítását. A prolongációs díj megfizetésével tulajdonképpen haladékot vásárolhatunk. A díj mértéke változó lehet, de mindenképpen magasabb annál, mint amit szívesen fizetünk plusz költségként.

Tehát érdemes elkerülni a fizetésképtelenséget, ha tehetjük.

Némi tervezéssel sokat tehetünk ennek érdekében. Mielőtt kölcsönért folyamodunk, vegyük számba a rendszeres bevételeinket és kiadásainkat, viszont ne feledkezzünk meg a lehetséges váratlan eseményekről sem. Emiatt érdemes némi tartalékot felhalmozni még arra az esetre is, ha kölcsönért folyamodunk.

A Minikölcsön kisösszegű kölcsönt biztosít az Ügyfelei számára; 0 százalékos (Expressz folyósítással, külön díj ellenében) és 24,9 százalékos (Normál folyósítással) THM mellett kínálja 600 ezer forintig terjedő kölcsöneit, amelyek igénylését elektronikus aláírás, videóazonosítás és bankszámlamegosztó funkció teszi kényelmesebbé és gyorsabbá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.