Hirdetés

Megjelenésében és megoldásaiban is innovatív

A legmodernebb és speciális építészeti megoldások jelennek meg a Debreceni Egyetem Innovációs Központjában.

A legmodernebb és speciális építészeti megoldások jelennek meg a Debreceni Egyetem Innovációs Központjában. Az egyetem Vezér utcai science parkjában álló különleges épület és közvetlen környezete a használhatóság és a fenntarthatóság szempontjából is előremutató és egyedi. Átadás előtt foglaltuk össze az épület műszaki jellemzőit.

Üvegfal fut végig az Innovációs Központon
Fotó: unideb.hu

Az egyetemi tudásra épülő, a kutatást és az ipari igényeket kiszolgáló épület alapkövét 2020 nyarán rakták le és alig egy éven belül szinte teljesen elkészült a létesítmény. A több mint 5000 négyzetméteres, háromszintes, látványos, hatalmas üveghomlokzattal felszerelt központ az oktatás, a kutatás és a versenyszféra szereplőinek egyaránt meghatározó bázisa lesz a jövőben

– nyilatkozta Bács Zoltán kancellár.

Az 500 fő befogadására tervezett központban az elméleti kutatásoktól egészen a prototípusgyártásig juthatnak majd el a start-up cégek projektjei, emellett az egyetemi science parkba betelepülő vállalkozások kiszolgálásában is szerepe lesz az új létesítménynek.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja
Fotó: unideb.hu

A vasbeton szerkezetű, több mint 13 méter magas épület nemcsak funkcióját, hanem építészeti megoldásait tekintve is különleges, az anyagválasztás és a kialakítás szempontjából egyaránt innovatív.

Tervezésénél fontos szempont volt, hogy a belső kialakítás rugalmasan lekövesse és kiszolgálja a különböző funkciókat.

A környezetéhez illeszkedő, modern épületet sajátosan a nyitottság érzése jellemzi, amit a bentről kifutó fa tartószerkezet és az üveghomlokzat alkalmazásával értek el a tervezők és a kivitelezők.

A fogadószint és a felette elhelyezkedő irodaszint tartószerkezete acél oszloptartókból, fa födémekből és ragasztott fatartókból áll, a külső határoló szerkezet pedig minden szinten az átlátszó függönyfal, ami szabadabb érzetet ad az épület használóinak. Az épületen végigfutó üvegfalat semmi sem töri meg, ezzel elérve az egységes hatást. Különleges vizuális élményt adnak az üvegfelületeket árnyékoló, mozgatható napvitorlák is.

Az egyedülálló árnyékolók az épület mind a négy oldalán helyet kaptak
Fotó: unideb.hu

Az árnyékolást részben a környező dombok és a rájuk tervezett növényzet, részben pedig a földszinten és a második emeleten, a homlokzat külső síkján megjelenő egyedi membrán árnyékolók, a fogadószinten pedig a függönyfalra rögzített zsalúziák biztosítják. Az árnyékoló rendszer az esztétikai látványon túl, automatikusan vezérelve – szükség szerint le-fel nyílva – az épület energiaigényének megfelelő gazdaságos üzemeltetést is lehetővé teszi.

Az épület teljes fűtési és hűtési igényeinek ellátását gázenergia nélküli, kilenc levegő-víz hőszivattyúból álló rendszer végzi. A tetőn 70 kilowattnyi napelem termeli az energiát, de a későbbiekben további 50 kilowattos panelek állíthatók be a rendszerbe,

így az épület elektromosáram ellátása teljesen önálló lehet. Az összes gépészeti berendezés egy épület melletti dombban kapott helyet, a vezetékek öt helyen, a föld alatt, közműalagúton keresztül érkeznek meg a főépületbe.

Minden igényt kielégítő belső dizájn
Fotó: unideb.hu

Az épületet gyalogosan a kétszáz férőhelyes parkoló felől, a dombon tereplépcsőn feljutva három irányból lehet megközelíteni. A főbejárat, illetve a mellékbejáratok három hídon át érhetők el. Az épület teljes mértékben akadálymentesített, a közlekedést külső és belső lift segíti.

Az építési terület előkészítését és az épület alapozását a Dryvit Profi Kft. végezte el, a létesítményt a BORD Építész Stúdió Kft. tervei alapján a Hunép Kft. építette.

Dryvit Profi Kft. BORD Építész Stúdió Kft. Debreceni Egyetem Innovációs Központ Hunép Kft. Debreceni Egyetem
Kapcsolódó cikkek