Hirdetés

Amikor a nulla a legjobb eredmény – Célkeresztben a fenntarthatóság

A fogyasztói szokások változásával a logisztika szerepe folyamatosan felértékelődik. Az iparágnak ráadásul úgy kell helytállnia, hogy a rohamos bővülés közepette a klímavédelmi szempontok is érvényesüljenek. A közlekedés valamennyi ágát felölelő szektor felelőssége ezen a téren is óriási, a legnagyobbak pedig nemcsak felismerik ezt, hanem jó példával járnak elöl.

Közismert, hogy az energiafelhasználás tetemes része kapcsolódik az épületekhez és a közlekedéshez, márpedig a raktározás és a szállítmányozás hatalmas, folyamatosan üzemelő létesítményeket és sok-sok mozgásban lévő járművet feltételez. Éppen ezért a nagy logisztikai vállalatok ingatlanállománya és járműflottája nem csupán az üzleti tevékenységhez elengedhetetlen, hanem a fenntarthatóság szempontjából is jelentős potenciált rejt.

Fotó: Raben Trans

A környezetbarát szállítóeszközökön és az energiahatékony épületeken túl is vannak azonban megoldások, amelyek a tágabb értelemben vett tisztább jövőt szolgálják. Ahogy Ewald Raben, az idén fennállásának kilencvenedik évfordulóját ünneplő Raben Group vezérigazgatója fogalmaz:

Úttörő gondolatokkal piaci trendeket szeretnénk teremteni a fenntarthatóság terén – nem csupán „zöld” teherautókkal és raktárakkal, vagy faültetéssel, hanem azzal is, hogy valamennyi folyamatunkat a lehető leginkább környezetbaráttá tesszük. Ez a mi felelősségünk. És miután az ügyfeleinkkel ápolt kapcsolataink a partnerségen alapulnak, biztos vagyok benne, hogy ők is támogatják ezt a fajta üzleti magatartást.

A közvetlen megtakarítással járó, illetve a károsanyag-kibocsátást mérséklő megoldások persze a Raben esetében is elsődlegesek. A Magyarországon is jelen lévő cégcsoport az idei évtől fokozatosan bevezeti a zöldáramvásárlást, és mind több telephelyén törekszik a megújuló energiaforrások helyben történő hasznosítására.

A Raben Group Európa 13 országában több mint 1,2 millió négyzetméternyi raktárat üzemeltet. A mintegy 150 telephely mindegyike a környezettudatosság jegyében működik, az újonnan épített raktárak energetikai megoldásai pedig az esetek többségében felülmúlják kategóriatársaikéit. A fényérzékelős LED-világítás, a fokozott hatékonyságú és hővisszanyerős fűtési rendszerek vagy a helyi energiaigényeket lefedő áramfejlesztők beépülnek a vállalat sztenderdjeibe. A cégcsoport magyarországi leányvállalatának idén elkészült két új létesítményében is elsődleges az energiahatékonyság, az üzemeltetés mellett a raktári tevékenységek terén is, a gépesített folyamatok és a korszerű, lítiumion-akkumulátoros eszközök is mind ezt a célt szolgálják.

A Raben Group naponta több mint 8500 teherautót indít útnak szerte Európában. Azon túl, hogy a meglévő gépjármű állományt folyamatosan korszerűsítik, a cégcsoport tagjai több országban tesztelnek sűrített, illetve cseppfolyósított földgázzal működő teherautókat, és az elektromos típusok flottába illesztése is küszöbön áll. Az emeletes és úgynevezett csereszekrényes pótkocsikkal a szállítóeszközök kihasználtságát maximalizálják, ez számottevő üzemanyag-megtakarítással jár. Ehhez hasonló hozadéka lesz a vállalat fokozatosan bevezetett új modelljének is, amely a decentralizáció elve alapján közvetlen összeköttetéseket teremt a magyarországi és a közép-kelet-európai országokban lévő regionális depók között is.

Hogy az emisszió alakulása ne csak tervezhető, hanem „látható” is legyen, a közeljövő informatikai megoldásai az utolsó kilométeres kiszállítás további optimalizálása mellett egy valós idejű szén-dioxid-kalkulátort is magukban foglalnak. Ennek adatai alapján a megbízók a vállalat ügyfélportálján nemcsak a küldeményük útját, hanem az azzal járó kibocsátást is nyomon követhetik.

A közúti teherszállításban egyelőre jelentős technológiai korlátai vannak a tényleges kibocsátásmentességnek, az üvegházhatású gázok emissziójának ellentételezésére az új közlekedési forradalom eljöveteléig különböző karbonsemlegesítési projektek kínálnak megoldást. A Raben ezen a ponton tudja a leginkább bevonni partnereit is az ökotudatos kezdeményezésekbe. Különböző fásítási programokra hosszú évek óta sokat áldoz a vállalat, az elektronikus számlázásra áttérő ügyfelek után azonban további csemetéket ültetnek. 2014 óta több mint 16 ezer fával gazdagodott így a természet.

A vállalatcsoport kilencven éves fennállása kapcsán egy öt évre előretekintő útitervben foglalta össze a természeti környezet támogatása érdekében megvalósított tevékenységeit. Az Eco2way szlogen alatt végrehajtott akciók célja, hogy 2025-re zéróemisszióssá váljon a csoport működése. Ennek érdekében a papír mellett az egyszerhasználatos műanyagokat is kiiktatják a folyamataikból, továbbá a raktári operáció során a hulladék-újrahasznosítás arányát legalább 90 százalékra növelik. Mindemellett idén tavasztól nyár végéig a vállalat munkatársai egy különleges túra keretében a klímaváltozás hatásainak kitett európai helyszíneket mutatnak be, szeptemberben pedig közönségszavazás alapján választják ki azt a karbonsemlegesítési projektet, amelyet anyagi támogatásban is részesítenek.

Mint Ewald Raben rámutatott:

Arra törekszünk, hogy a ma használt erőforrások a következő generációknak is rendelkezésükre álljanak. Az előttünk álló út még mindig több irányba vezethet, de már ma is meg vagyok győződve arról, hogy együtt bárhová elérhetünk.

 

logisztika közlekedés raktározás szállítmányozás klímavédelem
Kapcsolódó cikkek