Mindennek az alapját a big data, vagyis a végtelenül nagy adathalmazok összekapcsolása és azok intelligens kiértékelése adja. Nem elég azonban felismerni az igényeket, azokat ki is kell tudni szolgálni. A Logisztika 4.0 és az azt támogató informatikai rendszerek biztosítják, hogy az áru, a szállítmányok és az információk áramlása „intelligens” legyen, és hogy azok a lehető leggyorsabban, személyre szabott megoldásokat eredményezzenek az ügyfelek számára.

Fotó: Jungheinrich

Egyre kisebb, egyre egyedibb, egyre gyorsabb…

A logisztika átalakulását jól jellemzi, hogy egyre kisebb méretű tételeket egyre egyedibb módon és egyre gyorsabban kell kezelni. Ez egyre alacsonyabb árumennyiségekhez vezet (akár egyes tétel méretig), egyidejűleg nagyobb szállítási gyakorisággal és több szállítási útvonallal, miközben az ügyfelek kívánságának megfelelően egyre gyorsabbnak kell lenni.

Az intralogisztika számára ez azt jelenti, hogy az áruk magasabb szintű rendelkezésre állását és a tárolási kapacitások nagyobb rugalmasságát kell elérni. Az ebből eredő költségnövekedés ellensúlyozásához elengedhetetlen az intralogisztikai folyamatok optimalizálása. 

Intralogisztika 4.0 testre szabható raktárral

Az igényeket előre felismerő, arra időben reagáló, rugalmas logisztika igényeit már nem képesek kiszolgálni a hagyományos raktárak, hiszen ezeket jellemzően nagyobb méretű tételekre, egységes és lassabb kiszolgálásra tervezték. 

Az egyre gyorsabban változó piacokra és ügyféligényekre olyan „skálázható” raktár a válasz, amely az ügyfelek adott igényeihez igazítható. Ez a skálázhatóság mind a raklapok helyének méretére, mind az anyagmozgatási teljesítményre vonatkozik. Egy ilyen raktár a modern adatbázis-alapú rendszereknek, a (részben) automatizált folyamatoknak és a lehetséges kapacitásbővítéseknek köszönhetően képes rugalmasan alkalmazkodni a piac és az ügyfelek igényeihez.

Mindennek az előfeltétele a raktár olyan okos, előretekintő és átfogó tervezése, ami biztosítja, hogy az egyre kisebb rendelésméretek egyre nagyobb áruáramlási teljesítményét, a szállítások egyre gyorsabb átfutási idejét és az ingadozó kapacitásigényeket kezelni lehessen.

Logisztika 4.0 – egy magasabb szint

Az új koncepció, a rugalmas Logisztika 4.0 jegyében valósított meg számos projektet a Jungheinrich Európa-szerte, így Magyarországon is. Az ellátási láncok „akadozása” miatt és az online dinamikus növekedésének köszönhetően az elmúlt két évben jelentősen megnőtt a raktározás, az anyagmozgatás szerepe. A hatékonyság és a fenntarthatóság növelése érdekében az automatizálás elengedhetetlen része a raktári fejlesztéseknek.

Automatizálás a raktárban

A részben automatizált targoncák a testre szabható raktár koncepciójának meghatározó részét képezik. Ezeket egy szoftver segítségével a kezelő irányítja, így lehetővé válik a targoncák menetidejének jelentős lerövidülése a raktárban. A raktárnavigáció lehetővé teszi, hogy a szűk folyosós raktárakban akár 25 százalékkal bővüljön a munkaciklusok hatékonysága.

A logikus következő lépés a szállítási és raktározási folyamatok jelenlegi, részleges automatizálása után azok teljes automatizálása lehet. A szűk folyosós targoncák teljesen automatikusan, önvezető járműként (AGV) működhetnének, és automatikusan tárolják be és ki a raklapokat. Ilyen módon a meglévő raktárak is automatizálhatók. Mindez jól megvalósítható a Jungheinrich biztonsági technológiával felszerelt automatizált szériás targoncáival. Ezek az AGV-k egy magasabb szintű raktárkezelő vagy ERP-rendszerből kapják a megrendeléseiket.

További információ:

www.jungheinrich.hu/automatizalas