Ebben a cikkben olyan marketingtrendeket tárunk fel, amelyekről úgy gondoljuk, hogy 2024-ben elősegítik az üzleti növekedést, mint marketingügynökség pedig olyan megvalósítható stratégiát kínálunk ügyfeleinknek, mellyel versenyképesek tudnak maradni az előttünk álló évben.

Hand of businessman interaction with artificial intelligence to invest bitcoin price digital chart exchange. Concept of cryptocurrency future money and nft of blockchain with ai technology.
Fotó: Natee127 / freepik.com

 

AI-alapú marketingautomatizálás

A mesterséges intelligencia és a marketing integrálása megváltoztatja azt, ahogyan a vállalatok adatelemzést végeznek, személyre szabják az ügyfelek tapasztalatait és optimalizálják a kampányokat. Például a mesterséges intelligencia által vezérelt chatbotok és üzenetküldő alkalmazások forradalmasítják az ügyfelek interakcióit azáltal, hogy személyre szabott élményeket és azonnali megoldásokat kínálnak, amelyek segítenek a hitelesebb ügyfélkapcsolatok kialakításában.

2024-ben az AI-alapú marketingeszközök, például a chatbotok, a hangalapú keresés optimalizálása és a prediktív analitika még szélesebb körben elterjednek. Az üzleti vezetőknek azonban el kell kerülniük, hogy kizárólag az „állítsd be és felejtsd el” automatizálási stratégiákra hagyatkozzanak, az emberek és a mesterséges intelligencia közötti együttműködésen alapuló megközelítést kell kikényszeríteniük.

Kiterjesztett valóság (AR) és virtuális valóság (VR)

Az olyan technológiák, mint az AR és a VR, segíthetnek magával ragadó márkatörténet-mesélés és fogyasztói elkötelezettség kialakításában. 2024-ben arra számítunk, hogy ezek a technológiák mélyebben integrálódnak a stratégiai marketing-erőfeszítésekbe. Az e-talerek például virtuális kipróbálási élményt kínálva javíthatják márkaértéküket és vásárlói élményüket.

Személyre szabás (perszonalizáció)

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás terén elért fejlődésnek köszönhetően az értékesítési és marketingcsapatok rengeteg ügyféladathoz férhetnek hozzá a tartalmak, termékajánlatok és ajánlatok jobb összeállításához és személyre szabásához.

Képzeljen el egy Judit nevű vásárlót, aki egy online ruhaüzletben böngészik. A webhely mesterségesintelligencia-motorja elemzi korábbi vásárlásait, böngészési előzményeit és elköteleződési mintáit, miközben különböző ruhákat fedez fel. Ezen adatok alapján a platform olyan ruhát ajánl Juditnak, amely illeszkedik az ő preferált stílusához, méretéhez és színéhez, valamint személyre szabott kiegészítőket és személyre szabott élményeket kínál minden érintkezési ponton – az e-mailektől és a webhelyjavaslatoktól a bolti ajánlatokig.

A vállalkozásoknak azonban felelősségteljesen kell eljárniuk az ügyfelek adatainak kezelésekor. Átláthatónak kell lennie, világosan el kell magyaráznia, hogy vállalkozásuk hogyan gyűjti és használja fel ezeket az adatokat, és meg kell szerezni a kifejezett hozzájárulását.

Influencermarketing

A modern fogyasztók többet akarnak, mint jóváhagyásokat; valódi és hiteles kapcsolatokra vágynak az influencerekkel. Ez az elmozdulás valószínűleg a mikrobefolyásolók – a kisebb, de nagyon elkötelezett követőkkel rendelkező egyének – növekedését fogja előmozdítani.

Ezt szem előtt tartva, fontold meg az olyan influencerekkel való együttműködést, akiknek több rés- és célközönségük van, és akik felismerik a hitelesség értékét.

Videómarketing

A rövid formátumú videók, az élő közvetítés és az interaktív tartalmak egyre fontosabbak a videómarketingben. Azok a vállalatok, amelyek hatékonyan hasznosítják ezeket a trendeket, versenyelőnyhöz jutnak, és képesek lesznek lebilincselően és dinamikusan kommunikálni márkaüzeneteiket.

Hangalapú keresés optimalizálása

A legfrissebb adatok szerint csak az Egyesült Államokban körülbelül 200 millió felhasználója van a hangasszisztenseknek. A hangalapú keresés optimalizálási technikáinak megértése és beépítése elősegíti, hogy tartalmad könnyebben felfedezhető legyen, és előrébb kerüljön a hangalapú keresés eredményei között. Ha például keresési lekérdezéseken és kulcsszavakon gondolkodsz, fontold meg inkább társalgási, hosszú formájú kérdések használatát. Egy jó SEO-ügynökség szakértő tanácsot tud nyújtani a témában.

Felhasználó által generált tartalom (UGC)

Az UGC egy erőteljes márkamarketing-stratégia, amely társadalmi bizonyítékot és elkötelezettséget biztosít. A márkák ösztönözhetik az UGC létrehozását, ha lebilincselő versenyeket és kihívásokat indítanak meghatározott hashtagekkel, témákkal vagy formátumokkal, jutalmazva a legjobb pályaműveket. A releváns befolyásolókkal való partnerség szintén erősítheti az elérést és az elköteleződést.

Az UGC növelheti a márka hitelességét és az ügyfelek lojalitását, ha bevonod a közönséget a tartalomalkotásba. Ez a megközelítés alakíthatja a márkák körüli narratívát, és elősegítheti a közösségi érzést a fogyasztók között.

Social ecommerce

A közösségimédia-platformok egyre inkább e-kereskedelmi ökoszisztémákká válnak, ami várhatóan jelentős hatással lesz a digitális vásárlási környezetre. Arra számítok, hogy az elkövetkező években az olyan nagy platformok, mint a Facebook, az Instagram és a TikTok, élen járnak majd abban, hogy a kiemelkedőbb vásárlási funkciókat integrálják felhasználói élményükbe. Ez magában foglalja az egyszerűsített vásárlási utakat, a továbbfejlesztett termékfelfedezést, a magával ragadó élményeket és a társadalmi bizonyítékokat a jövőbeni vásárlások ösztönzésére.

Ha elfogadják ezeket a változásokat, a vállalkozások kihasználhatják a fejlődő digitális kereskedelmi környezetet, hogy kapcsolatba lépjenek közönségükkel, és ezt az elköteleződést közvetlenül értékesítésekké alakítsák.

Adatvédelem

Mivel az adatvédelem fokozott ellenőrzés alá kerül, főleg az Európai Unióban, a vállalkozásoknak előtérbe kell helyezniük a fogyasztói bizalmat és az adatvédelmet. 2024-re versenyelőnyre tesznek szert azok a vállalatok, amelyek szilárd adatvédelmi gyakorlatot és átlátható adatvédelmi irányelveket alkalmaznak. Az ügyfelek bizalmának és lojalitásának megőrzése érdekében a vállalkozások számára elengedhetetlen lesz a biztonságos adatgyűjtési és -tárolási módszerek bevezetése, kifejezett hozzájárulás megszerzése, valamint a fejlődő adatvédelmi előírások betartása.

Ahogy a fogyasztók egyre éberebbek adataik kezelését illetően, a személyes adatok védelme iránti szilárdan elkötelezett vállalkozások nemcsak az adatvédelem bonyolult kérdéseiben fognak eligazodni, hanem megerősítik hírnevüket az ügyféladatok megbízható őrzőjeként.

Fenntarthatóság és célorientált marketing

Ahogy a környezetvédelem továbbra is a középpontba kerül, a fogyasztók egyre gyakrabban keresnek olyan márkákat, amelyek megfelelnek értékeiknek. A siker eléréséhez elengedhetetlen lesz, hogy a vállalkozások fenntartható és célorientált marketingstratégiákat alkalmazzanak, amelyek hitelesek a márkához.

Nem elég a környezetbarát kezdeményezések bemutatása. Ehelyett a márkáknak aktívan be kell építeniük a fenntartható gyakorlatokat, támogatniuk kell a társadalmi ügyeket, és hitelesen kell érvényesíteniük céljukat. A tudatos fogyasztás korában a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget valóban megtestesítő és kommunikáló márkák képesek lesznek hűséges és társadalomtudatos vevőkört vonzani és megtartani.

Összességében azok a vállalatok, amelyek alkalmazkodnak ezekhez a trendekhez, és megfelelnek a közönség elvárásainak, tartós sikerre pozicionálják magukat a marketing állandóan változó világában. A Marketing Consulting segít ügyfeleinek láthatóvá válni, és teljes mértékben segít kialakítani marketingstratégiájukat. Ahogy teljes egészében el is lát minden ehhez kapcsolódó feladatot egy cég életében.