BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Szponzor logó
Szponzorált tartalom
Szponzorált tartalom

Így alakulnak a családi pénzügyeink idén (x)

A családi pénzügyek alakulását nagyban befolyásolja a rezsi költségének mértéke, amit a Hitel Fórum is folyamatosan monitoroz, ahogy az az alábbiakból kiderül.
Fotó: freepik.com

Nyilvánvaló módon nem pusztán ez az egy tétel lényeges a családi költségvetés kialakítása, majd fenntartása során, lévén az infláció következtében az élet úgy általában drágább. Az élelmiszerekre való költekezés az egyik legfajsúlyosabb szegmens, amin sokat lehet spórolni egy kis tervezéssel, valamint a tudatos vásárlás preferálásával. Ami a rezsit illeti, a leghatékonyabb költségkímélő módszer a fogyasztás stabilizálása, sőt, ha megoldható, csökkentése, és az esetlegesen rendelkezésre álló lehetőségek, például felújítás, energiafelhasználás optimalizálása, kihasználása. Az a HitelFórum szerint is egyértelműen látszik, hogy az ilyen irányú befektetések megtérülése az idő előrehaladtával sokszoros.

Fotó: freepik.com

 

Jöjjenek a konkrétumok!

Az utóbbi években mindenki megtapasztalta a saját bőrén, mit jelent az, ha az árak váratlanul emelkednek. A kedvezőtlen gazdasági környezet, valamint a világban uralkodó krízisek mind oda vezettek, ahol a legtöbb magyar lakosnak mélyen a pénztárcájába kellett nyúlnia azért, hogy a rezsi kiadásait fedezni tudja. A helyzet a kezdetekhez képest ugyan változott, több tekintetben sokak számára előnyösebbé vált, ám ettől még érdemes tisztában lenni azzal, hogy mivel érdemes kalkulálni az idei évben, már ami a kifizetések nagyságát illeti.

Rögtön egy jó hírrel indul a 2024-es esztendőre vonatkozó előrejelzés, ugyanis minden jel afelé mutat, hogy ebben az évben nem kell többet fizetni a rezsiért a megszokottnál. Ez minden tekintetben óriási pozitívum, ráadásul nagyban támogatja az előretervezés eredményességét.

Ugyanakkor, ahogy arról a friss hírek is tanúskodnak, a válságos energiahelyzet hazánkat is érinti, aminek következtében a kormány egy hét pontból álló intézkedési csomagot fogadott el, aminek az életbelépési ideje augusztus. Az átlag felett fogyasztókat arra ösztönzik többek között ebben a közleményben is, hogy vagy mérsékeljék a fogyasztásukat, vagy ha ez nem oldható meg, akkor az átlag feletti fogyasztást piaci áron fizessék ki. Az energiahiány globális probléma, amivel a világon mindenütt, de Európában különösképpen szembe kell nézni. A hazai gázkitermelés is fokozódik az intézkedések értelmében, és kiviteli tilalom lép életbe az energiahordozókkal kapcsolatban, például tűzifa nem exportálható. Mindenképpen érdemes ezekkel a fejleményekkel is tisztában lenni, mert vélhetően mindez hatást gyakorol a lakosság egészére.

De nézzük az aktuális számokat, amelyek valós képet nyújtanak a rezsi jelenlegi alakulásáról. Az áram díja 2523 kilowattóra/év fogyasztásig 36 forint, ami egyébként a rezsicsökkentett összeg. Az e feletti fogyasztásra 70,1 forint/kilowattóra vonatkozik. Az éjszakai áram 23,1 forint/kilowattóra a fogyasztási korlátig, afelett 62,9 forint az ár. A hőszivattyús rendszert használók számára határozottan jó hír, hogy a kedvezményes H-tarifa továbbra is igénybe vehető, változatlanul pénztárcabarát, 36 forintos áron.

Természetesen a gázárakkal sem maradunk adósok. 1729 köbméteres éves fogyasztásig kalkulálható a csökkentett tarifa, amely 102 forint. Efölött 747 forint/köbméter a lakossági ár, ami még így is csak töredéke a rendes piaci árnak, amely aktuálisan 1020 forint. A nagycsaládos kedvezmény továbbra is él, így a felhasználható energialimit a gyermekek számával növekszik.

Mi segíthet még a mindennapi kiadások lefaragásában?

Némileg bagatellnek hathat az alábbi tanács, mégis ez az, ami a legtöbb területen a legnagyobb változások generálójává léphet elő: a tudatosság. Ez nemcsak a környezetvédelmet támogató mentalitás, hanem határozottan pénzügyeket javító, innovatív szemlélet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.