BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Szponzor logó
Szponzorált tartalom
Szponzorált tartalom

Nem csak a magyar vállalatokat, a fiatal művészeket is támogatja az EXIM a nemzetközi érvényesülésben (x)

Az EXIM Határtalan Kultúra Program elnevezésű, 2023-ban életre hívott kezdeményezésének egyik célja, hogy segítse az érvényesülésben a fiatal magyar kortárs művészeket a nemzetközi piacon.
Fotó: EXIM

Lebontja a határokat az EXIM a magyar kortárs művészek előtt

Az EXIM Magyarország felelős pénzügyi intézményként elkötelezett a gazdaság fejlesztésén túl a társadalmi szerepvállalás és a hosszú távú értékteremtés mellett, amelynek egyik eszközeként a művészeti és gazdasági területek összekapcsolását, valamint a kulturális szféra támogatását jelölte ki. A vállalat mind üzleti, mind marketingkommunikációs stratégiájában jelentős hangsúlyt helyez a kultúrára, a művészetre, amely legkiemelkedőbben a támogatási és szponzorációs tevékenységében érhető tetten. Exporthitel-ügynökségként működésének egyik fő fókuszában a nemzetközi piaci lehetőségek előmozdítása áll, ez az értékteremtés pedig a hazai tehetségek külföldi pályájának támogatásában is megjelenik. A Határtalan Kultúra Program ennek megfelelően a vállalat művészettámogatás melletti hosszú távú elköteleződését biztosítja. 

Klasszikus zenei ösztöndíjasok
EMIX
Balogh Máté András
EMIX
Képzőművészeti ösztöndíjasok
EMIX
EXIM
EXIM
Klasszikus zenei ösztöndíjasok
EMIX
Balogh Máté András
EMIX
Képzőművészeti ösztöndíjasok
EMIX
EXIM
EXIM
Klasszikus zenei ösztöndíjasok
EMIX
Balogh Máté András
EMIX
Képzőművészeti ösztöndíjasok
EMIX
EXIM
EXIM

 

Lehetőségek határok nélkül: a Határtalan Kultúra Program 

Az EXIM Határtalan Kultúra Program elnevezésű, 2023-ban életre hívott kezdeményezésének egyik célja, hogy segítse az érvényesülésben a fiatal magyar kortárs művészeket a nemzetközi piacon. Ennek első lépéseként a vállalat az Art is Business Egyesület által meghirdetett ösztöndíjpályázatok megvalósulását támogatta, amelyre képzőművészeti és klasszikus zeneművészeti területen alkotó művészek és formációk jelentkezhettek. A szakmai zsűri által kiválasztott nyertesek lehetőséget kapnak nemzetközi vásárokon, illetve külföldi koncertturnékon és zenei fesztiválokon való részvételre, amely egyedülálló alkalmat kínál arra, hogy bekerüljenek a nemzetközi vérkeringésbe, és tovább építsék karrierjüket. A támogatás így többet jelent pusztán az alkotók tevékenységének finanszírozásánál: egy olyan lépcsőfokot biztosít a művészek számára, amely megváltoztathatja az egész pályafutásukat. 

A fennállásának 30. évfordulóját ünneplő EXIM Magyarország nemrég át is adta a nyerteseknek járó elismerést az évek óta megrendezett EXIM Awards díjátadó gálán. Ezáltal rendhagyó módon a hazai pénzintézetek mellett fiatal kortárs magyar művészek is kitüntetésben részesültek képzőművészeti és klasszikus zeneművészeti kategóriákban. A beérkezett pályázati anyagokat bíráló szakmai zsűrit Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója; Szipőcs Krisztina, a Ludwig Múzeum szakmai igazgatóhelyettese; Bérczi Linda, a The Space Galéria tulajdonosa; Dubóczky Gergely karmester; Pusker Júlia hegedűművész és Fejérvári Zoltán zongoraművész alkotta. 

A benyújtott pályázatok közül a Molnár Ani Galéria által képviselt képzőművész, Csizik Balázs, illetve a Csabay Domonkos és Hartmann Domonkos alkotta zongorista-csellista duó nyerte el az első helyezést. A gála résztvevői ízelítőt is kaptak a nyertesek művészetéből: Csizik Balázs alkotásaiból egy pop-up kiállítást rendeztek a helyszínen, míg a Duo Domo néven ismert kamarazenei formáció egy rövid zenei betéttel kápráztatta el a hallgatóságot.

Úton a nemzetközi siker felé: az EXIM programjának első nyertesei 

Csizik Balázs több médiumra épülő, de leginkább fotográfiai munkái az absztrakció és redukció formanyelvén közelítik meg a város–ember–természet hármas kapcsolatrendszerének alkotásaiban gyakran visszatérő témakörét. Az ember alkotta mesterséges világ és a természet találkozásának feszültsége fontos kutatási területe a művésznek, ami főleg vidéki gyermekkorából ered.
Az alkotó 2018 óta dolgozik együtt Molnár Anival, a Molnár Ani Galéria tulajdonos-vezetőjével, akivel az EXIM ösztöndíjpályázatának köszönhetően már első nemzetközi vásári szereplésükre készülnek. 

A pályázat klasszikus zeneművészeti kategóriájának nyertese Csabay Domonkos és Hartmann Domonkos, a Zeneakadémián végzett Duo Domo elnevezésű művészpáros lett. Jelenlegi formációjukban többféle stílusban is játszanak, koncertjeiken klasszikus, valamint repetitív és ambient hangzások is felcsendülnek. A zeneművészet alapját azonban – saját bevallásuk szerint – mindkettőjük számára Beethoven darabjai jelentik igazán. A pályázati támogatás elnyerésével közös külföldi fellépések szervezését tűzték ki célul. 

Fotó: EXIM

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.