Újabb szankciókat jelentett be Oroszország ellen az Egyesült Államok a két szakadár köztársaság elismerése miatt. A büntetőintézkedések két nagy bankot - a VEB bankot és az úgynevezett katonai bankot - , az orosz államkötvények kereskedelmét, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatóit és családtagjaikat célozzák - jelentette be kedden Joe Biden amerikai elnök. Az elnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok kész még keményebb ellenintézkedésekre, ha Oroszország folytatja az Ukrajnával szembeni fellépést.

Fotó: JIM WATSON / AFP

A szankciók, amelyek megtiltják az amerikai bankoknak, hogy orosz államkötvényekkel kereskedjenek, elvágják Moszkva hozzáférését a nyugati tőkepiacokhoz - hangsúlyozta Biden. Az amerikai kormány már tavaly megtiltotta az amerikai pénzintézeteknek, hogy orosz államkötvényekkel kereskedjenek az elsődleges piacon, de a fontos másodlagos piacon eddig még nem.

 

Az kedden szintén bevezette az orosz államkötvényekkel való kereskedés tilalmát. Ezenkívül több száz személy és vállalat kerül fel az EU szankciós listájára. 

 

Biden hétfő este hirdette ki az első szankciókat, amelyek megtiltják az amerikai állampolgároknak és vállalatoknak, hogy a szakadár területeken befektessenek, illetve a szakadár területekkel kereskedjenek és ottani beruházásokat finanszírozzanak.

Biden megismételte, hogy bár nem küld amerikai csapatokat Ukrajnába, megvédi "a minden egyes négyzetcentiméterét".

"Engedélyeztem a már Európában állomásozó amerikai erők és felszerelések további mozgását, hogy megerősítsük balti szövetségeseinket, Észtországot, Lettországot és Litvániát. Hadd legyek világos, ezek védekező lépések a részünkről. Nem áll szándékunkban harcolni Oroszország ellen" - mondta Biden, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok és az európai szövetségesek továbbra is bíznak a válság diplomáciai megoldásában.