Joe Biden amerikai elnök és a Pentagon megerősítette, hogy az Iszlám Állam egyik vezetője, Abu Ibrahim al-Hasimi halt meg Északnyugat-Szíriában a csütörtökre virradó terrorelhárítási akcióban.

Az új információk szerint Al-Hasimi robbanómellényt viselt, amely a rajtaütés során felrobbant, ez okozhatta halálát 

– közölte a Fox News.

Fotó: EyePress via AFP

A robbantás következtében Al-Hasimi  és családtagjai meghaltak 

– jelentette be Biden a Fehér Ház közleményében.

Helyi tudósítások szerint a terrorellenes akciónak civil áldozatai is vannak: legkevesebb 13 ember vesztette életét a rajtaütésszerű támadásban, köztük hat gyermek és négy nő. John Kirby, a Pentagon sajtófőnöke sikeres terrorelhárító akciónak nevezte a műveletet, hozzátéve, hogy amerikai áldozatai nem voltak az akciónak. 

Helyi beszámolók szerint helikopterek zaja, heves lövések és robbanások hallatszottak az éjfél körül kezdődő rajtaütés során. Az amerikai haderők hangosbeszélőkön keresztül figyelmeztették a nőket és a gyerekeket, hogy hagyják el a területet.

Abu Ibrahim al-Hashemi volt az Iszlám Állam vezetője Abu Bakr al-Bagdadi halála óta, akit 2019-ben öltek meg egy amerikai rajtaütés során. Az iszlamista csoport három évvel ezelőtti vereségük óta Irakban és Szíriában hajtott végre támadásokat. A múlt hónapban támadást intéztek egy északkelet-szíriai börtön ellen, ahol mintegy háromezer iszlamista volt bebörtönözve. A támadás célja az volt, hogy kiszabadítsák a börtönben lévő magas rangú iszlamista tisztviselőket.