Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter szerdán a lengyel–ukrán határon fekvő Medykában tartott közös sajtótájékoztatót a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészével, Karim Khannal – számolt be a Polskie Radio. 

A miniszter elmondta, hogy már több mint 300 bizonyítékot és tanúvallomást sikerült összegyűjteni, melyek tanúsítják, hogy Oroszország konkrét bűncselekményeket követett el Ukrajna lerohanásával.

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze és Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter az ukrajnai menekültek befogadóállomásán a délkelet-lengyelországi Medykában 2022. március 16-án
Fotó: Darek Delmanowicz / EPA

A külügyminiszter március elején nyilatkozta az ENSZ-nek, hogy az orosz hatóságok figyelmen kívül hagyják az emberi jogokat az Ukrajna és annak polgáraival szemben indított támadással. Ziobro azt is megosztotta az újságírókkal, hogy

 a lengyelországi ügyészség vizsgálatot kezdeményez Oroszország Ukrajnával szemben indított agresszív háborúja miatt.

Karim Khan szerdán virtuális megbeszéléseket folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is, akivel egyetértettek abban, hogy minden erőfeszítésre szükség van a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartása és a polgári lakosság védelme érdekében. Khan március elején erősítette meg, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálatot indít az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök ügyében.