Magyarországra hétfőn az ukrán–magyar határszakaszon 4426 ember lépett be, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül 2986-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közlése szerint hétfőn 492 menekültet fogadtak a fővárosban. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkezőket buszokkal vitték a BOK csarnokba – tudatták.  

Az ukrajnai háború elől hétfőn 492 ember, köztük 204 gyermek érkezett Budapestre vonattal. 

A BRFK a Készenléti Rendőrséggel és a rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is – közölték.

Ábrahám Gergő angoltanár magyaráz az óráján, középen az ukrajnai háború elől Magyarországra menekült gyerekek a fővárosi XV. kerületi Czabán Általános Iskolában 2022. március 28-án. Az oktatási intézményben kilenc ukrán menekült diák folytatja tanulmányait 
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

500 menekültet láttak el a humanitárius tranzitponton hétfőn

A BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton hétfőn 481 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak. Az éjszakát 91-en töltötték a létesítményben – tájékoztatott a Budapest Főváros Kormányhivatala kedden.

Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetelérhetőséget biztosít a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve – közölték.

Jelezték, hogy a MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitpontról továbbutazókat a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre különbuszokkal viszik, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában – áll a kormányhivatal közleményében.