Január elsejétől 4919 szabad területi tüzet jelentettek az országban, míg 2021 azonos időszakában 2472 ilyen jellegű esetet regisztráltak – írta a helyi sajtó szerdán a horvát belügyminisztérium adataira hivatkozva. A 4919 tűzesetből 336 bűncselekmény vagy vétség következménye.

A rendőrség 29 esetben szándékos gyújtogatás, míg a többiben közveszély okozása miatt folytatott nyomozást.

A Vecernji List című horvát napilap arról írt: Dubrovnikban egy 28 éves horvát állampolgárt vettek őrizetbe, aki július 5-én és 7-én szándékosan okozott tüzet úgy, hogy felgyújtotta a száraz aljnövényzetet. Egy 36 éves horvát állampolgár is előzetesbe került, őt azzal gyanúsítják, hogy augusztus 16-án figyelmetlenségből a háza mögött hagyta a parazsat, így száz hektár aljnövényzet és fenyőerdő égett le.

Croatia’s Canadair airplane helps to extinguish wildfires close to the village of Kostanjevica na Krasu, on July 20, 2022. - Hundreds of firefighters were deployed in western Slovenia on July 20, 2022 to battle a blaze that forced the evacuation of several villages, emergency services said. (Photo by Jure Makovec / AFP)
A horvát Canadair repülőgép segít az erdőtüzek oltásában a szlovén Kostanjevica na Krasu falu közelében.
Fotó: Jure Makovec / AFP

Az elmúlt néhány hétben szinte nem volt olyan nap, hogy a sajtó ne számolt volna be újabb tüzekről, amelyekhez a horvát légierő tűzoltó repülőgépeit is riasztották. A fokozott tűzveszély miatt Horvátországban tilos tüzet gyújtani olyan helyeken, ahol a lángok tovaterjedhetnek. Gondatlan tűzokozás esetén magánemberek 15 ezertől 150 ezer kunáig (813 ezer forinttól 8,13 millióig) terjedő pénzbírságra büntethetők, vagy 60 nap elzárást kaphatnak. Szándékos gyújtogatás esetén öt évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható az elkövetőre.

Horvátországban aknák bukkannak fel a kiszáradt folyómedrekből

Az erdőtüzek mellett az aszály is sújtja déli szomszédunkat.