Gyorsult a globális pénzügyi szektor vállalatainak leminősítési folyamata az idei harmadik negyedévben, elsősorban a romló világgazdasági kondíciók miatt – áll a Fitch Ratings Londonban ismertetett friss negyedéves banki körképében. A nemzetközi hitelminősítő a tanulmány szerint a szeptemberrel zárult három hónapban

 366 minősítési eljárást végzett bankok, nem banki jellegű pénzügyi szolgáltatók és biztosítótársaságok körében, és ezek 14 százaléka volt leminősítés, az osztályzatjavítások aránya ugyanakkor nem érte el az 5 százalékot.

A Fitch által a globális pénzügyi szektorban végrehajtott minősítési változtatások 60 százaléka szuverén osztályzati módosításokhoz kötődött. Júliusban például a cég „B”-ről egy fokozattal „B mínusz”-ra – mélyen a spekulatív sávba – rontotta Törökország államadósság-kötelezettségeinek besorolását, és abban a hónapban a pénzügyi szektort érintő negatív minősítési lépések kétharmadának közvetlen oka ez volt – áll a Fitch Ratings tanulmányában. A cég kiemeli ugyanakkor, hogy egyedül Brazília osztályzati kilátásának stabilizálásához a júliusban végrehajtott pozitív pénzintézeti minősítési lépések 30 százaléka kapcsolódott. 

A tanulmány a nem államadós-besorolási módosításokhoz kötődő minősítési lépések között felidézi, hogy a Fitch Ratings a harmadik negyedévben két lengyel bankot leminősített, miután a lengyel kormány fizetési moratóriumot hirdetett a helyi valutában fennálló lakossági jelzáloghitelekre, és ez komoly költségekkel terheli a lengyel bankokat.

A Fitch által a magyar bankok körében végrehajtott harmadik negyedévi minősítési lépések mindegyike osztályzati megerősítés volt változatlan stabil kilátással: a cég így járt el a K&H Bank, a CIB és az Erste Bank Hungary esetében.