A Görögországnak rendkívül fontos idegenforgalmi ágazatból származó bevételek idén legalább 18 milliárd eurót érnek el – jelentette ki Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök egy athéni turisztikai rendezvényen. A balkáni ország kormányfője szerint az athéni kabinet eredetileg 15 milliárd eurós bevételt irányzott elő, így a turizmusból érkező pénz legalább 3 milliárd euróval lesz magasabb a becsültnél – írja a Reuters.

A politikus hangsúlyozta, hogy az idegenforgalmi ágazat a globálisan magasra szökő és az orosz–ukrán háború hatása ellenére tapasztalt idén fellendülést.

A görög gazdaság az idén 5,6 százalékkal növekedhet, ami a turizmusnak, a belföldi keresletnek és a beruházások felfutásának köszönhető. A görög kormány az idei jó adatok ellenére is gazdasági lassulásra számít a következő évre. A kabinet szerint 2023-ban az energiaköltségek és a magasabb infláció visszafogja a belső keresletet, és csökkenti a balkáni országba érkező turisták számát.

Extraprofitadóból étkezhetnek a görög háztartások

Választási költségvetést dobott össze a görög kormány, amely az energiacégektől beszedett extraprofitadót közvetlenül a lakosság élelmiszerszámlájának csökkentésére költi. A balkáni országban a folyó költségvetési évben összesen 650 millió eurót vonnak el az országban működő két olajfinomító vállalattól, a Helleniq Energytől és a Motor Oiltól.