A görög gazdaság jövőre 1,8 százalékkal bővülhet a parlamentnek ma benyújtott végleges költségvetés szerint, ami alacsonyabb az októberi előrejelzésnél: a kabinet akkor 2,1 százalékos gyorsulással számolt. Viszont Athén javította az idei évre vonatkozó adatokat: 5,3 százalék helyett 5,6 százalékos bővülésre számít a turizmusból származó bevételek növekedése miatt – írja a Reuters.

The Iconic Little Island Of Tilos In Greece, Scene of the harbor of the island with some small boats moored. Livadia, the port and main village of Tilos island with the whitewashed traditional architecture houses and the beach with the crystal clear sea water. Telos is a small Greek Mediterranean island in the Aegean Sea part of the Dodecanese islands with a population of 780 inhabitants near the Turkish coast. In late 2018 Tilos became the first island in the Mediterranean to run exclusively on wind and solar power, a green self-sufficient island, an initiative funded by the EU for green energy from renewable sources protecting the natural environment. Tilos island, Greece on November 17, 2021 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Nicolas Economou / AFP

A kormány szerint 2023-ban az energiaköltségek és a magasabb visszafogja a belső keresletet, és csökkenti a balkáni országba érkező turisták számát.

Görögország államadóssága – amely a legmagasabb az eurózónában – az előrejelzések szerint jövőre a bruttó hazai termék 159,3 százalékára csökken az idei 168,9 százalékról. Athén arra is számít, hogy jövőre mintegy kétmilliárd euró bevételre tesz szert az állami értékesítéséből.

„A 2023-as költségvetés a globális szintű geopolitikai fejleményekkel kapcsolatos nagyfokú bizonytalanság körülményei között készült” – áll a pénzügyminisztérium közleményében, amelyben a tárca az energiaválságra, az inflációra és a védelmi kiadások megnövekedésére hivatkozik.

A költségvetés célkitűzései ugyan kihívást jelentenek, de megvalósíthatók

– mondta Tasszos Anasztaszatosz, az Eurobank vezető közgazdásza a Reutersnek. Szerinte az elhúzódása és az ehhez kapcsolódó támogatási intézkedések növelik a költségvetés kockázatait, de a kormány céljai reálisak, mivel az országnak javítania kell a nemzetközi megítélését.

Görögország 2018-ban kilábalt az évtizedes adósságválságból, ami miatt három nemzetközi mentőcsomagot kellett aláírnia. Gazdasági teljesítménye kulcsfontosságú, mivel javítani akarja pozícióját.

 A parlamentnek ma benyújtott  költségvetés 12 év óta az első, amely mentes a pénzügyi válság idején az európai hitelezők által gyakorolt közvetlen ellenőrzéstől. 

A megélhetési költségek emelkedése miatt az öreg kontinensen rendszeresen zajlottak tüntetések, köztük Görögországban is. November elején Athénban és az észak-görögországi Szalonikiben több ezren vonultak az utcára, a tüntetők egy része összecsapott a hatóságokkal. A balkáni ország kikötőit sztrájk bénította meg, az állami kórházak pedig csökkentett létszámmal működtek, és a tömegközlekedés nagy része is leállt. 

Diplomáciai botrány: megérkezett, majd rögtön távozott is Líbiából a görög külügyminiszter

Áll a bál Nikosz Dendiasz görög külügyminiszter líbiai látogatása miatt. Bár eleinte úgy tűnt: komoly diplomáciai üzenete van annak, hogy az EU-tagállam Görögország kormányának tagja Líbiába érkezik, végül botrányos vége lett a látogatásnak. A Politico című lap cikke szerint Dendiasz, amint meglátta, hogy ki várja a reptéren, rögtön utasította pilótáját, hogy szálljanak fel és térjenek haza.