Három nagyszabású óvodai energetikai fejlesztés zárult le a Miskolci Integrált Óvodai Intézmény (Mióvi) tagóvodáiban több mint 664 millió forintból – közölte kedden a vármegyeszékhely önkormányzata.

A közlemény szerint a Mióvi Stadion Sport Tagóvodáját, a Szeder Úti Tagóvodát és a Dózsa György Úti Tagóvodát fejlesztő projektekben az épületek homlokzati nyílászáróit korszerűbbekre cserélték, az intézmények egésze – beleértve a tetőt – utólagos hőszigetelést kapott, és beázás ellen is szigetelték a tetőket. Az óvodákban új fűtési rendszert építettek ki a vezetékek és a radiátorok cseréjével.

A tetőfelületekre napelemeket helyeztek el, valamint mindhárom óvodánál akadálymentes parkolót, az épületekben pedig akadálymentes mosdót alakítottak ki.

Az energetikai fejlesztés mellett egy másik projekt részeként a Stadion Sport Tagóvoda és a Szeder Úti Tagóvoda tornateremmel, új csoportszobával és a hozzá tartozó helyiségekkel bővül. Az intézményekben 100-ról 125-re emelkedett a férőhelyek száma. A Szeder úti intézményben felújították az ivó-, a csapadék- és a szennyvízhálózati rendszert, valamint a melegítőkonyhát, a Dózsa György Úti Tagóvodában felújították a konyhát, és korszerűsítették a gépészeti rendszert is.

A tájékoztatás szerint mindegyik projekt a Széchenyi 2020 programban az és a magyar költségvetés támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul, illetve valósult meg, a fejlesztésekhez az önkormányzat is biztosított önerőt.

Gönyűn is bővítik az óvodát

Több mint 220 millió forintból bővítik az év végére a Győr-Moson-Sopron vármegyei Gönyűn a Kék Duna Óvoda és Bölcsőde épületét, ahol további ötven óvodáskorú gyermeket helyezhetnek majd el. A beruházás a Széchenyi-terv Plusz program részeként valósul meg, az épület emeletén két foglalkoztatószobát, két vizesblokkot, két öltöztetőt, egy nevelői szobát, egy teakonyhát, előteret és közlekedőt alakítanak ki.

A bővítés révén további hét embert alkalmaznak majd, négy óvónőt, két dajkát és egy pedagógiai asszisztenst. A beruházás a tervek szerint 2023. december elsejére készül el.