Csapadékosra fordul az időjárás a hétvégén. A szél élénk, időnként erős lesz, a hőmérséklet csúcsértéke pedig általában 13 és 21 Celsius-fok között alakul – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Rainy,Days,Rain,Drops,On,The,Window,Surface
időjárás, eső, csapadék
Fotó: Shutterstock

Pénteken nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, de nagyobb eséllyel a déli, délnyugati részeken szakadozottá, gomolyossá válik a felhőzet, emiatt arrafelé hosszabb-rövidebb időre kisüthet a nap. 

A széteső, gyengülő csapadékzóna mögött dél felől több hullámban érkeznek, illetve alakulnak ki záporos, főként felhőszakadással kísért zivataros gócok. 

Az északkeleti tájakon várható legkésőbb és legkisebb eséllyel csapadék. A keleti, délkeleti szél többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 17 fok között alakul, a déli, délnyugati tájakon ennél kissé melegebb is lehet.

Nem lesz kegyes hozzánk az időjárás a hét hátralévő részében

Szombaton délnyugat felől átmenetileg csökken a felhőzet, de még így is szórványosan valószínű újabb eső, záporeső. A keleti szél erős marad, 14 és 19 fok közé erősödik a nappali felmelegedés.

Szombaton napközben délnyugat felől szakadozik, csökken, illetve gomolyosodik a felhőzet, és délutántól délnyugat felől újabb felhőzet érkezik. Elszórtan előfordulhat eső, zápor, helyenként zivatar is kialakulhat. A keleti, délkeleti szél élénk lesz. Hajnalban 7 és 12, délután 13 és 20 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, de az északkeleti tájakon kezdetben még vékony lehet a felhőtakaró, ott szűrt napsütés is valószínű. Délnyugat, nyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar is lehet. Estefelé délnyugat felől csökken a felhőzet, és megszűnik a csapadék. A délkeleti, keleti szél élénk, időnként erős lesz. A hőmérséklet hajnalban többnyire 7 és 12, délután 13 és 22 fok között valószínű.

Lehűlés helyett az idén csapadékot hoznak a májusi fagyosszentek, de nagy szükség is van már az esőre, mert a hónap első dekádjában az ország túlnyomó részén az ilyenkor szokásosnál kevesebb esett 

– erről az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében írt. A közleményük szerint május első tíz napjában az ország nagy részén kevesebb eső hullott az ilyenkor szokásosnál, és inkább a Dunántúlon volt nagy területen 5–15 milliméter eső, a talaj felszínközeli rétege meglehetősen kiszáradt. A hőmérséklet maximuma 15 és 20 Celsius-fok között alakult, reggelente pedig 10 fok alá hűlt a levegő, de kedden hajnalban többfelé volt 5 foknál is hidegebb.

Hozzátették: 

az őszi vetések jó állapotban vannak, az őszi búza a zászlóslevél megjelenése körüli fázisban jár, az árpa már kalászosodik, a repce pedig teljes virágzásban van. 

Kellő nedvesség áll rendelkezésükre a talajban, a hőmérséklet is többé-kevésbé megfelelő, a hirtelen nagy meleg nem lenne ideális. Ugyanakkor az utóbbi hetek tartós levélnedvessége miatt a kórokozók is gyorsan szaporodtak.