Életének 89. évében elhunyt Tellér Gyula Széchenyi-díjas magyar szociológus, aki a rendszerváltás parlamentjében volt országgyűlési képviselő, majd Orbán Viktor miniszterelnök munkáját segítette tanácsadóként.

Tellér Gyula
Budapest, 2014. november 24.Tellér Gyula szociológus, miniszterelnöki főtanácsadó az Országos Roma Önkormányzat és a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekvédelmi Szövetsége Esélyek és lehetőségek a XXI. században című konferenciáján a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2014. november 24-én.MTI Fotó: Kovács Attila
Fotó: Kovács Attila / MTI

Az egykori politikus 1990-ben az SZDSZ színeiben került be a parlamentbe, ám a következő választáson már nem indult, és ki is lépett a szabaddemokrata pártból. 1995-ben a Magyar Polgári Demokraták Társaságának egyik alapítója, illetve 1996-ban a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökségi tagja lett. 

1996 és 1998 között az MTV Közalapítvány kuratóriumának Fidesz által delegált elnökségi tagja volt.

Az első Orbán-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal politikai elemző főosztályának vezetőjeként dolgozott, 1999-ben pedig kinevezték a XX. Század Intézet tudományos igazgatójává. 2000 és 2005 között meghívott oktatóként a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is tanított, 2005-ben pedig az Országos Rádió és Televízió Testület szerződéses munkatársa lett.

2006 és 2010 között ismét parlamenti képviselő volt, ekkor már a Fidesz színeiben, majd 

2010-től Orbán Viktor tanácsadójaként dolgozott. 

A miniszterelnök maga is búcsúztatta Facebookon közzétett bejegyzésében, amelyben mesterének és barátjának nevezte a szociológust.