Iránban kivégezték azt az iráni-svéd kettős állampolgárt, akit márciusban ítéltek halálra terrorizmus vádjával – közölte az igazságügyi tárcához közel álló Mizán hírügynökség szombaton. Habib Farajollah Chaabot a Harakat an-Nidal nevű lázadócsoport alapításával, valamint más terroristacsoportokkal való együttműködéssel vádolták. A vádirat szerint a férfinak köze volt ahhoz a merénylethez is, amelyet 2018-ban követtek el egy ahvázi katonai díszszemlén, s amelyben legkevesebb 25 ember vesztette életét, és 250-en sebesültek meg.

A vádak szerint mindemellett a férfi „elvetette a korrupció magját a Földön”, amelyért az iszlám jog, a saría törvényei szerint a vétkesre a legszigorúbb büntetés, halálos ítélet szabandó ki. Chaabot 2020 októberében vették őrizetbe Iránban, tárgyalása a múlt évben kezdődött. A halálos ítéletet először decemberben mondták ki, márciusban pedig az iráni legfelsőbb bíróság helybenhagyta a kettős állampolgár halálbüntetését, a döntés ellen nem lehetett fellebbezni.

Svédország többször is felszólalt Chaab ügyében, embertelennek nevezte az ítéletet, s igyekezett konzulátusi segítséget nyújtani Chaabnak, ám mivel az Iszlám Köztársaság nem ismeri el a kettős állampolgárságot, ezért a svéd tisztségviselőket nem engedték be hozzá. 

Stockholm és Teherán viszonya nagyon elmérgesedett, miután Svédországban életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték Hámed Núri volt iráni tisztségviselőt az 1980–1988 közötti iraki–iráni háború végnapjaiban elkövetett súlyos háborús bűncselekményekben és tömeggyilkosságokban játszott szerepéért. Teherán szerint az ítélet minden alapot nélkülöző, koholt vádak alapján született.