Magyarország 2024-es központi költségvetéséről szavaz pénteken az Országgyűlés, amely módosíthatja a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt is. A parlament a kormány kezdeményezésére tart rendkívüli ülést hétfőtől. A pénteki ülésnap 10.30-kor kezdődik, és csak két törvényjavaslat zárószavazása szerepel a napirenden.

A jövő évi büdzséről Varga Mihály pénzügyminiszter korábban azt mondta, a 2024-es költségvetés védelmi költségvetés, mert háborús időkben olyan költségvetésre van szüksége Magyarországnak, amely garantálja a biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést; ezért a jövő évi büdzsé fókuszában a rezsivédelem és a honvédelem megerősítése áll.

A minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosításával augusztus 1-jén létrejön az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma az Igazságügyi Minisztériumból történő kiválással.

Viszi a közpénzt a de a költségvetés bírja: 170 milliárdos átcsoportosítást jelentett be a kormány

Egy kormányhatározat értelmében a kabinet 169,444 milliárd forint egyszeri átcsoportosításról döntött – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a forrásáthelyezés a rezsivédelmi alap fejezetének a terhére valósul meg.