Óriási sikert hozott az immár harmadik alkalommal megrendezett esztergomi MCC Fesztivál. A Mathias Corvinus Collegium rendezvényén 47 ezer látogató fordult meg július 27. és 29. között. Fellépett 250 előadó, megrendeztek 120 szakmai programot, 50 zenei eseményt és száz kiállító is felvonult az Edu sétányon.  
 

SZIJJÁRTÓ PéterEsztergom, 2023. július 29.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar külpolitika és külgazdaság kihívásairól szóló panelbeszélgetésen a Mathias Corvinus Collegium esztergomi rendezvényén, az MCC Feszten 2023. július 29-én.
MTI/Bruzák NoémiEsztergom, 2023. július 29.Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar külpolitika és külgazdaság kihívásairól szóló panelbeszélgetésen a Mathias Corvinus Collegium esztergomi rendezvényén, az MCC Feszten 2023. július 29-én.MTI/Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A fesztiválon számos 

hazai és külföldi szaktekintély, közéleti személyiség, akadémikus osztotta meg gondolatait.

Sebastian Kurz, korábbi osztrák kancellár Ausztria és Magyarország kiváló kapcsolatáról és stratégiai jelentőségéról beszélt. Michael Knowles amerikai politikai szakkommentátor a frissen, magyar kiadásban is megjelent könyvét mutatta be, és Magyarország családpolitikáját méltatta. Vlad Marinescu, a Nemzetközi Judo szövetség főigazgatója, a Nemzetközi E-sport-szövetség elnöke pedig a sport kulturális jelentőségéről osztotta meg gondolatait. Az akadémiai előadások mellett több magyar miniszter és vezető politikus válaszolt kérdésekre, illetve ütköztette véleményét. 

Szijjártó Péter: álságos és önsorsrontó az ukrajnai békével kapcsolatos európai uniós érvelés

Az EU-s források befagyasztása hátterében nem bizonyos törvények állnak, a valódi ok az, hogy Brüsszelnek küldetésévé vált a kereszténydemokrata, patrióta magyar kormány megbuktatása – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az esztergomi MCC Feszten.

Izgalmas viták zajlottak a jogállamiságról, az oktatáspolitika elmúlt tíz évéről, az akkumulátorgyártásról és az újságírás helyzetéről is.

Az úgynevezett Edu sétányon interaktív és családi programokkal várták az érdeklődőket, mindhárom nap hömpölygő tömeg volt kíváncsi az MCC képzési programjaira, intézeteire, illetve a partnerszervezetekre és a diákcsoportokra. 

Hernádi Zsolt: Szankcióval nem lehet térdre kényszeríteni az oroszokat

Ha ma leállna a kőolajszállítás Oroszország irányából, a cég akkor is tudna kőolajat importálni.

Az esti és a hajnali órákban a magyar könnyűzenei élet nagyágyúi

húzták a talpalávalót. Fellépett Ákos, a Bagossy Brothers Company, Dzsúdló, T-Danny, a Balkán Fanatic és még sokan mások. Óriási siker volt a Folk Sátor, ahol előadásokon, táncházakon, népzenei bulikon vettek részt fiatalok, idősek. Ahogy Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója fogalmazott: 

Az MCC otthonra lelt Esztergomban. A rendezvény a Kárpát-medence legjelentősebb szakmai-könnyűzenei fesztiváljává nőtte ki magát.

Profitéhség vagy versenyelőny? – Éles vita a hazai akkumulátorgyártásról

Az esemény előtt véget ért vízilabda-világbajnoki döntő közös ünneplése után parázs vita indult az akkugyártásról.