Hírek

Hőségriadó: vizet oszt a MÁV és a Volán a pályaudvarokon

A MÁV és a Volán is ásványvizet fog osztani a nagyobb megállókban és pályaudvarokon a harmadfokú hőségriadó ideje alatt. A hőség az egészséges szervezetet is megterhelheti, a szakértők ezért azt kérik, hogy senki ne maradjon túl sokáig a napon, illetve mindenki vigyen magával ivóvizet, aki az utcára megy. Szombaton és vasárnap 38 fokos hőségre kell készülni, a riasztás pedig egészen hétfő 24 óráig lesz érvényben.

A harmadfokú hőségriadó ideje alatt a MÁV-START ásványvizet fog osztani a pályaudvarokon, minden nap 10 és 17 óra között. Augusztus 25-től rendelték el a legmagasabb fokú hőségriadót, mivel a hétvégén 38 fokig forrósodhat a levegő.

Fotó: Bruzák Noémi/MTI

A Volánbusz munkanapokon 12 és 14 óra között a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyek nagyobb forgalmú buszállomásain oszt ásványvizet. A közlekedési társaságok azt javasolják, hogy mindenki elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy szomjoltó folyadékkal induljon útra.

Idén már harmadik alkalommal rendelték el a vörös hőségriasztást. Korábban egy nyáron se fordult elő, hogy ez a protokoll három alkalommal is életbe lép. 

A tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A hőségriadó jelen állás szerint hétfőn 24 óráig lesz érvényben.

A hatóságok azt kérték, hogy mindenki vigyázzon magára és egymásra is. 

Ha valaki autóban hagyott kisgyereket vagy állatot lát, azonnal hívja a 112-es számot, amennyiben az utcán bajba jutott személyt észlel, riassza a mentőket.

Budapesten a Nyugati, a Keleti és a Déli pályaudvaron, továbbá vidéken a miskolci, debreceni, nyíregyházi, békéscsabai, szegedi, kecskeméti, szolnoki, győri, veszprémi, pécsi, nagykanizsai, siófoki, fonyódi, tapolcai, zalaegerszegi és a celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a vonatokra várakozók. Az ásványvizet a vasúttársaság 10 és 17 óra között osztja – addig, amíg a hőségriasztás ezt szükségessé teszi, illetve hétvégén ameddig a készlet lehetővé teszi – írta meg a MÁV csoport.

Akár 38 fok is lehet augusztus utolsó hétvégéjén

Szárazságra és hőségre kell számítani augusztus utolsó hétvégéjén. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton és vasárnap 38 fokig melegedhet az idő.

A Volánbusz munkanapokon 12 és 14 óra között a megyeszékhelyeken a nagyobb forgalmat lebonyolító autóbusz-állomásokon oszt ásványvizet: Budapesten a Népliget autóbusz-állomáson, vidéken pedig Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen.

 

hőség volán máv forróság
Kapcsolódó cikkek