Négy büntetés-végrehajtási dolgozót vett őrizetbe a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség, akik a gyanú szerint életveszélyesen megvertek egy fogvatartottat – közölte pénteken a Központi Nyomozó Főügyészség. Később a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) elítélte a fogvatartottak bántalmazását.

A rendelkezésre álló adatok szerint szeptember 25-én a tiszalöki börtönben egy elleni erőszakos bűncselekmény – feltehetőleg rablás – miatt elítélt rab a figyelmeztetések ellenére ismételten megszegte a börtönszabályokat, amit az őrök észrevettek, és közülük kettő megbilincselte az elítéltet és meg is verte. 

20191106 MartonvásárSajtótájékoztató a Közép Dunántúli Büntetés Végrehajtási Intézet martonvásári börtönébenaz elítéltek reintegrációját elősegítő programrólCsaládi látogató és fogadó helyiség avatójaFotó: Nagy Norbert NNFejér Megyei Hírlap
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A megalapozott gyanú szerint ehhez két másik börtönőr is csatlakozott, és annyira megverték a rabot, hogy az elájult és életveszélyes állapotba került, mentő vitte kórházba.

A börtönőröket hivatalos eljárásban, csoportosan elkövetett bántalmazás és életveszélyt okozó testi sértés miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó ügyészség. A tájékoztatás szerint a bűncselekmény akár 12 éves szabadságvesztéssel is büntethető, és az is kiderül, hogy az ügyészség valamennyi gyanúsított letartóztatását javasolta, erről a Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsának nyomozási bírája pénteken dönt.

Makula György ezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kommunikációs vezetője közleményében azt írta, hogy a büntetés-végrehajtási szervezet elítéli a fogvatartottak bántalmazását, valamint hogy az ilyen cselekmények ellen a szervezet minden rendelkezésére álló eszközzel fellép.

A tájékoztatás szerint a büntetés-végrehajtás arra is kiemelt figyelmet fordít, hogy még a legkevésbé együttműködő, verbális vagy akár fizikai agressziót tanúsító rabokkal szemben is higgadtan és jogszerűen intézkedjen. A Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben történt rendkívüli eseménnyel kapcsolatban a börtön a szükséges intézkedéseket megtette, az intézet parancsnoka az érintett állománytagokkal szemben fegyelmi eljárást rendelt el, és felmentette őket szolgálati beosztásukból.