Hírek

Rekordesők nyomán elöntötte a víz Hongkongot és Sencsent

Volt olyan út, amit teljesen elmosott az ár, miután több száz milliméter csapadék hullott órák alatt.

A feljegyzések 140 évvel ezelőtti kezdete óta nem látott eső áztatta el Hongkongot pénteken, két ember halálát és 144 sérülését okozva. A közösségi médiában a meredek hegyoldalon vízesésként leömlő csapadék és a szűk utcákban akár derékig érő víz is látható. A szélsőséges esőzések a közeli 17,7 millió lakosú technológiai és kereskedelmi központban, Sencsenben is káoszt okoztak.

Rescue workers ride a boat along a flooded street in Shenzhen, in China's Guangdong province on September 8, 2023, after the city recorded the heaviest rains since records began in 1952. (Photo by AFP) / China OUT
Fotó: AFP

A villámárvizek miatt az iskolákat is be kellett zárni pénteken, Hongkongban a legmagasabb, fekete riasztást adták ki. A város meteorológiai szolgálata szerint több mint 200 mm csapadék hullott. Noha helyi idő szerint 6 órakor lejjebb vitték a riasztás fokozatát, a hatóságok továbbra is áradások lehetőségére figyelmeztettek – írja a Reuters.

Az eső a kínai szárazföldet kedden elérő Haikui tájfunból esett , mely ugyan gyengült, ám a lassan mozgó felhőkből bődületes mennyiségű víz hullott, ráadásul a talaj még az egy héttel korábbi tájfun csapadékát sem itta fel teljesen. A dolgozókat is arra kérték, hogy maradjanak otthon és a hongkongi sem nyitott ki pénteken. A várost vezető John Lee aggodalmát fejezte ki az áradás miatt és arra kérte az összes hivatalt, hogy tegyenek meg mindent a károk mérséklése érdekében.

A város tömegközlekedését is felborította az áradás, így legalább egy metróvonalat le kellett állítani, míg a többi késve közlekedik. A víz autókat is elsodort és utakat is elmosott. A víz az egyik legfontosabb útvonalnak számító alagutat is elöntötte és egy bevásárlóközpont és félig elborított. A Makaóra közlekedő kompok közül több is elhalasztotta útját.

Kuangtung tartományban a heves esőzések a kínai meteorológia szolgálat szerint szombat hajnalig folytatódhatnak, és Sencsenben az összes iskolát, számos irodát és metróállomást lezártak. 

Mindössze 12 óra alatt 465,5 milliméter eső esett Sencsenben.

 

 

Sencsen tájfun áradás Hongkong
Kapcsolódó cikkek