Különgépeket kellett indítania a japán nemzeti légitársaságnak, a Japan Airlinesnak, miután kiderült, hogy repülőik az utasok felvétele után túlfutnak a súlykorlátozáson. A problémát az okozta, hogy a gépek utasai között több szumóbirkozó is volt.

A múlt héten két Boeing 737-800-as repülő mellett kellett további repülőt is üzembe helyezni, melyek a tokiói Haneda és az oszakai Amani Osima repülőtérről indultak egy déli japán szigetre, hogy egy versenyen vegyenek részt. 

Thailand Japan Heritage Event
Fotó: AFP

Az utasok súlya mellett a gépeket már nem lehetett elegendő üzemanyaggal megtölteni, hogy az engedélyezett súlykorláton belül maradjanak.

Mivel az Amami repülőtér kifutópályája nagyobb repülőt nem bírt el, a Japan Airlines kénytelen volt különjáratot indítani, 27 szumóbirkózó számára. A légitársaság szóvivője szerint rendkívül szokatlan, hogy a súlykorlátozás miatt különjáratot kell indítaniuk – idézi a helyi sajtót a The Guardian, hozzátéve, hogy a pénteki indulás után vasárnap a hazaútra is több repülőt kellett beütemezni.

Noha a szumóban nincs minimális súlykövetelmény, a legtöbb birkózó nehezebb az átlagnál. A 2018-ban visszavonult, oroszországi születésű Orora tartja az eddigi súlyrekordot, aki 292,6 kilogramm volt.