Eszkalálódtak a harcok csütörtökön a Gázai övezetben. Izrael a háború legintenzívebb bombázását hajtotta végre, míg a Hamász megmutatta, hogy képes rakétázni Tel-Avivot. Úgy tűnik, hiábavalók voltak a hetek óta tartó kairói tárgyalások egy új fegyverszünetről.

A picture taken in southern Israel near the border with the Gaza Strip on December 21, 2023, shows an Israeli artillery firing towards Gaza amid continuing battles between Israel and the militant group Hamas. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
Fotó: AFP

A Reuters jelentése szerint 

az izraeli bombázások Gáza északi részén voltak a legintenzívebbek,

ahol reggel narancssárga robbanások villanásai voltak láthatók a kerítés túloldaláról Izraelben. Később izraeli repülőgépek dübörögtek a középső és déli területek felett, bombákat dobva le, amelyek füstfelhőket okoztak – mondták a lakosok.
Izrael kereskedelmi fővárosában, 

Tel-Avivban szirénák üvöltöttek, és rakéták robbantak fel a levegőben,

amikor az izraeli védelem elfogta őket. A repeszek egy iskolára hullottak, de a gyerekek óvóhelyeken voltak, s nem tudni áldozatokról – jelentette az izraeli Ynet híroldal.

A Hamász fegyveres szárnya azt mondta, hogy azért lőtte ki a rakétákat, mert Izrael civileket gyilkolt. Mivel a csoport vezetője Kairóban fegyverszüneti tárgyalásokat folytatott, a támadás időzítettnek tűnt, arra az üzenetre válaszul, hogy a csaknem tizenegy hetes háború nem tudta megsemmisíteni a militánsok csapásmérő képességét.
A Gázai övezet északi részén, az izraeli határhoz közeli Dzsabalia lakosai azt mondták, hogy a területet teljesen lezárták, s az izraeli mesterlövészek most mindenkire lőnek, aki menekülni próbál.

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint a konfliktus kezdete óta mintegy 20 ezer gázai halálát erősítették meg, s több ezer holttest lehet még a romok alatt. Gáza 2,3 millió lakosát elűzték otthonából.

A Hamász és az Iszlám Dzsihád militáns csoport azt mondta, hogy rakétákkal és aknavetőkkel bombázták a határ gázai oldalán gyülekező izraeli erőket. A Reuters nem tudta megerősíteni a harctéri jelentéseket.
Az Egészségügyi Világszervezet csütörtökön közölte, hogy a Gázai övezet északi felének utolsó kórháza gyakorlatilag leállt az elmúlt két napban, nem maradt hely a sebesültek elhelyezésére.

Gáza teljes 2,3 milliós lakossága az éhezéssel néz szembe, és az éhínség kockázata napról napra növekszik

– mondta az ENSZ által támogatott integrált élelmiszer-biztonsági (IPC) testület.

A harcokkal párhuzamosan fokozódtak a diplomáciai erőfeszítések is. A Hamász vezetője, Iszmail Hanije második napja tárgyal Egyiptomban, s az Iszlám Dzsihád is azt közölte, hogy a vezetőjük oda tart.

Ezek nagyon komoly megbeszélések és tárgyalások, s reméljük, hogy eredményre vezetnek

– mondta John Kirby, a Fehér Ház szóvivője szerdán újságíróknak az Air Force One fedélzetén. Joe Biden amerikai elnök pedig azt mondta: 

Nyomjuk.

Eli Cohen izraeli külügyminiszter megerősítette, hogy folynak a tárgyalások a túszok szabadon bocsátásáról, de nem volt hajlandó részleteket közölni. Megismételte Izrael álláspontját, miszerint a háború nem ér véget, amíg a Hamász ellenőrzi Gázát, és azt mondta, hogy 

nem beszélnek az intenzitás csökkentéséről, legalábbis nem az elkövetkező hetekben.